Čobanac je poznato slavonsko jelo, omiljeno i u ostalim dijelovima Hrvatske. Donosimo vam recept za čobanac sa svinjetinom, govedinom i mesom divljači.
Dobar čobanac sprema se na miru i bez žurbe, jer sve se mora dovoljno dugo krčkati kako bi sastojci bili mekani, a svi se okusi dovoljno proželi.
Sastojci:
1,5 kg mesa - mješavina svinjetine, govedine ili mesa divljači
500 g luka
350 g mrkve
75 g korijena peršina
2 žlice slatke crvene paprike u prahu
1 žlica ljute crvene paprike u prahu
5 žlica biljnog ulja
2 žlice soli
5 l vode
Priprema:
Za početak pripreme čobanca očistite i nasjeckajte luk na vrlo sitne komade. Pirjajte luk na ulju na laganoj vatri oko pola sata.
Mrkvu ogulite, a korijen peršina naribajte vrlo sitno. Dodajte ga na luk i nastavite dinstati oko 45 minuta. Sada je vrijeme da dodate papriku u prahu, dobro bi bilo da je umiješate u povrće.
Meso za pripremu čobanca narežite na male komade i dodajte u lonac, prvo meso divljači, nakon pet minuta goveđe meso i još poslije pet minuta svinjsko meso. Ostavite da se meso za čobanac kuha dok ne porumeni. Posolite meso i povrće i dobro promiješajte.
Dodajte prvu litru i nastavite pirjati oko sat vremena. Nakon toga dodajte 4 litre vode i nastavite kuhati još jedan sat. Zadnjih pola sata dodajte gljive i ljute papričice po želji. Čobanac je skuhan i možete uživati u njemu.
izvor: net.hr
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice