Bundeva je iznimno zdrava i hranjiva namirnica i preporučuje se uvesti je što više u prehranu posebno u ovo vrijeme kad joj je sezona. Osim ukusnih gustih krem juha i variva, možete je ispeći u pećnici i poslužiti kao prilog, a možete je i napuniti i poslužiti kao predjelo ili čak glavno jelo. Saznajte zašto trebate jesti bundevu.

Recept za bundevu punjenu rižom i sirom

Sastojci:

2 muškatne bundeve (butternut tikve)

150 g riže

200 g sira

4 žlice mljevenih badema ili pinjola

1 luk

3 češnja češnjaka

1 crvena paprika

1 mrkva

masline

1 limun

suhi timijan

maslinovo ulje

sol, papar

Priprema:

Operite bundeve, narežite na polovice i izdubite meso. Začinite solju, paprom, timijanom i pecite oko 30 minuta na 180 stupnjeva. Skuhajte rižu. Na tavi prepržite bademe ili pinjole. narežite luk i češnjak, popržite na ulju, dodajte papriku i mrkvu i kratko pirjajte. Sve pomiješajte s rižom, bademima i sirom. Začinite maslinovim ulje, limunovim sokom, soli i paprom. Pečene bundeve napunite smjesom, vratite u pećnicu i pecite još 20-ak minuta.