Pečena patka u mnogim se hrvatskim mjestima tradicionalno priprema za ručak za prvi dan mjeseca studenog odnosno za blagdan Svih svetih.

Patka ima karakterističnu aromu, masnija je od purice ili piletine i ima vrlo karakterističnu aromu. U nastavku pogledajte najjednostavniji recept za pečenu patku iz pećnice.

Za patku od 2 kilograma bit će vam potrebno dva sata termičke obrade na temperaturi od 180 Celzijevih stupnjeva. 

Sastojci:

1 patka od 2 kg
biljno ulje
sol
organska naranča
povrće po želji

Priprema:

Patku izvadite ih hladnjaka prije pečenja da dostigne sobnu temperaturu. Očistite je od iznutrica, a papirnatim ručnicima uklonite višak vode s površine patke. Zatim je lagano premažite biljnim uljem i dobro nasolite izvana i iznutra, a u unutrašnjost patke stavite po želji i polovicu organske naranče.

Patku položite direktno na rešetku pećnice koju ste prethodno zagrijali na 180 Celzijevih stupnjeva. Ispod patke stavite veliki lim za pečenje koji će skupljati masnoću koja će kapati iz nje tijekom termičke obrade, a koju poslije možete iskoristiti za začinjavanje mlinaca.

U lim za pečenje možete staviti komade očišćenog luka, mrkve i drugog korijenastog povrće koje kasnije možete poslužiti kao prilog mesu. Pecite patku dva sata, odnosno dok ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju, kožica ne postane hrskava, a meso nije termički obrađeno do kraja.

Patka je gotova kad meso dosegne temperaturu od oko 80 Celzijevih stupnjeva na najdebljem dijelu ptice.

izvor: zadovoljna.hr