Umjesto klasičnih špageta s bolonjezom za ovu inačicu jela koristite fusile, rigatone ili pene kako bi se umak što bolje primio za tjesteninu. Bolonjez pripremite na klasičan način, tjesteninu skuhajte al dente i sve zajedno ubacite u pekač, pospite sirom i zapecite u pećnici.

Ova kombinacija između lazanja i bolonjeza jednostavna je za pripremu, a idealna ako vam je ostalo viška umaka od prethodnog dana. Poslužite uz salatu od rikole ili matovilca. Ništa vam drugo neće trebati!

Sastojci:

1 žlica maslinovog ulja
2 glavice luka
2 stabljike celera
670 g mljevenog goveđeg mesa
2 češnja češnjaka
2 žlice koncentrata rajčice
800 g sjeckane rajčice iz konzerve
500 ml goveđeg temeljca
2 žličice Worcester umaka
1 žlica maslaca
250 g šampinjona
svježi timijan
230 g tjestenine po izboru
50 g naribanog cheddar sira
30 g naribanog parmezana
sol, papar

Priprema:

Luk i celer narežite na kockice, češnjak protisnite, a šampinjone narežite na ploške. Zagrijte ulje u dubljoj tavi pa dodajte luk i celer i pržite na srednje jakoj vatri pet minuta. Dodajte mljeveno meso i pržite ga dok ne porumeni, lomeći ga s drvenom žlicom na manje komade. Ubacite češnjak pa umiješajte koncentrat i sjeckanu rajčicu. Sve dobro promiješajte i dodajte Worcester umak. Lagano umiješajte temeljac; možda vam neće trebati puna količina temeljca pa ga dodajte postepeno. Začinite soli i paprom, poklopite i lagano pirjajte 30 minuta.

Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. U tavu dodajte žlicu maslaca, pričekajte da se otopi, pojačajte vatru, dodajte gljive, poklopite i pržite otprilike tri minute. Maknite poklopac pai pržite još dvije minute, dok ne ispari sva tekućina. Dodajte gljive i svježi timijan u meso i promiješajte. Tjesteninu skuhajte u kipućoj vodi, ali pripazite da bude al dente. Tjesteninu umiješajte u umak, probajte i dodajte začine ako je potrebno. Tjesteninu i umak prebacite u veću posudu za pečenje, pospite sirom i stavite u pećnicu na 30 minuta. Izvadite iz pećnice i poslužite toplo!