Prva, a često i najvažnija stvar kod planiranja obroka je ideja što kuhati. Kad imate listu jela koja želite pripremati od ponedjeljka do petka, već ste obavili pola posla. Sad još samo morate nabaviti namirnice i pripremiti ručak, a među našim prijedlozima nalaze se raznolika jela, od tjestenine, mesa, variva do ribe. Sigurni smo da će zadovoljiti svačije ukuse.
1. Špageti u bijelom umaku
Sastojci:
Pakiranje špageta
300 grama slanine
1 vrhnje za kuhanje
3 češnja češnjaka
Priprema:
Skuhajte špagete. Popržite sitno nasjeckanu slaninu i češnjak. Dodajte vrhnje za kuhanje i promiješajte. Umak dodajte kuhanim i procijeđenim špagetima i poslužite toplo.
2. Musaka od tikvica, krumpira i mesa
Sastojci:
1 veća tikvica
3 krumpira
300 grama mljevenog mesa
1 glavica luka
2 češnja češnjaka
3 jaja
100 grama kiselog vrhnja
100 ml mlijeka
sol, papar
Priprema:
Krumpir i tikvicu ogulite i narežite na tanke kolutove. Posolite i ostavite sa strane. Na malo ulja prodinstajte meso s lukom i češnjakom. U tepsiju složite musaku: na dno stavite krumpir u debljem sloju pa sloj mesa te sloj tikvica. Umutite jaja, vrhnje, mlijeko, začine i prelijte preko musake. Pecite u pećnici na 200 Celzijevih stupnjeva oko pola sata ili više.
3. Varivo od leće
Sastojci:
300 grama nasjeckane slanine
500 grama leće
1 glavica luka
2 mrkve
začini
Priprema:
Popržite luk i slaninu, dodajte mrkvu i dinstajte. Dodajte dobro opranu leću i začine. Zalijte vodom da se sve prožme. Kuhajte oko 30 minuta. Dodajte svježi peršin i kuhajte još nekoliko minuta.
4. Sataraš s kobasicama
Sastojci:
4 dimljene kobasice
3 velike žute paprike
500 grama rajčice
1 luk
1 tikvica
1 patlidžan
začini i svježi peršin
Priprema:
Na malo masnoće popržite kobasice narezane na kolutove. Izvadite kobasice i ostavite ih sa strane. Na masnoću staviti luk, pa kad se proprži dodati sitno nasjeckanu papriku. Kad paprike omekšaju dodajte tikvicu i patlidžan narezan na kockice. Dodajte rajčice. Kuhajte dok se sve krčka. Dodajte kobasice, zatim peršin i začine. Sve kuhajte još desetak minuta. Poslužite uz domaći sir.
5. Skuša na žaru
Sastojci:
4 skuše (file)
1 luk
500 grama krumpira
1 limun
ulje, ocat, sol, papar
Priprema:
Ribu posolite sa svake strane i pecite na zagrijanoj tavi, na malo ulja, dok se ne uhvati zlatna korica. Skuhajte krumpir, začinite i dodajte narezan luk. Ukrasite limunom.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice