Vikendom imamo više vremena za kuhanje i pripremu bogatijeg ručka za cijelu obitelj. Mnogima je nedjelja nezamisliva bez mesa, posebno pečenog. Stoga vam predlažemo dva recepta za pečenu piletinu iz pećnice - pileće batke s krumpirom i gljivama i cijelo marinirano pečeno pile.

Pileći batci s krumpirom i gljivama

Sastojci:

  • 4 pileća batka
  • 2 žličice sušenog češnjaka
  • 1 žličica slatke paprike
  • 2 žlice soja umaka
  • 20 g maslaca
  • 1 žlica kečapa
  • 500 g krumpira
  • 200 g šampinjona
  • origano

Priprema:

Stavite meso u zdjelu, posolite, popaprite, pospite paprikom i češnjakom u prahu (1 žličica). Dodajte soja umak, otopljeni maslac, kečap i dobro promiješajte. U drugoj zdjeli pomiješajte krumpir i gljive koje ste narezali, posolite, popaprite i pospite origanom i češnjakom u prahu (1 žličica). Zatim meso stavite u tepsiju koju ste premazali paprom za pečenje, a po njemu rasporedite krumpir i gljive. Peći na 200°C oko 40 minuta.

Postupak pogledajte u videu:

Marinirano pečeno pile

Sastojci:

  • 1 cijelo pile
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 1 glavica češnjaka
  • 250 ml vrhnje za kuhanje
  • 1 puna žlica senfa
  • 125 ml suhog bijelog vina
  • kopar
2 recepta za pečeno meso iz pećnice koje svi vole
Shutterstock 

Priprema:

Cijelo pile obilno posolite s obje strane i ostavite barem sat vremena.

Prelijte pile maslinovim uljem izvana i iznutra. Izgnječite češnjak i stavite češnjeve ispod pileta.

Pecite pile na 22o stupnjeva 20 do 30 minuta dok ne poprimi boju.

Pomiješajte vrhnje za kuhanje, kopar i senf i dobro začinite solju i paprom. Poslije 20-30 minuta smanjite temperaturu na 140°C, izvadite pile i ulijte bijelo vino u pleh. Zatim prelijte piletinu preljevom od kopra i vratite u pećnicu na 30-40 minuta.

Kada je pečeno, izvadite iz pećnice i ostavite da odstoji 15 minuta, lagano prekriveno s malo folije.