Po tradiciji se za ulazak u Novu godinu priprema pečeni odojak jer za razliku od peradi, svinja ruje prema naprijed i tako donosi sreću i napredak u novoj godini.
Donosimo vam jedan malo bogatiji recept za punjeni odojak na bečki način. Ovo je pravi gurmanski specijalitet i kao takav bit će prava zvijezda na novogodišnjem stolu.
Sastojci
1 odojak oko 4 kg (ili prsa odojka ako nemate mjesta za peći cijelog)
1 kg svinjske jetre
20 dg svježe slanine
2 jaja
čašica vinjaka
4 luka ljutike
3 glavice luka
1 mrkva
1 lovorov list
1 svežanj peršinovog lišća
majčina dušica
30 dg suhog kruha bez korice
1 dl ulja
sol, papar, malo maslaca
Napravite nadjev
Narežite jetru i slaninu na kockice i naglo ispržite. Namočite kruh s vrućim mlijekom i ocijedite. Dodajte jetru sa slaninom, sol, papar, umućena jaja, vinjak, usitnjeni lovor i majčinu dušicu, peršin. Dobro promiješajte.
Napunite odojka
Očišćeno, oprano i obrisano meso izvana i iznutra posolite i popaprite i napunite nadjevom. Otvor sašijte. Tankim koncem omotajte odojka, pričvrstite noge i glavu poduprite drvenim ražnjićima. Aluminijskom folijom zamotajte uši i rep. Ako punite prsa odojka, zarolajte i kuhinjskim konopcem zavežite.
Stavite u pećnicu
Namažite ga uljem i stavite u pećnicu zagrijanu na 230 stupnjeva. Nakon pola sata smanjite na 200. Pecite oko dva sata podlijevajući s malo vode i prelijevajući vlastitim sokom.
Dodajte povrće
Nakon sat i pol pečenja dodajte narezani luk, ljutiku i mrkvu. Izvadite ga, umaku dodajte malo maslaca i prokuhajte. Procijedite umak. Poslužite uz pečeni krumpir.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice