Po tradiciji se za ulazak u Novu godinu priprema pečeni odojak jer za razliku od peradi, svinja ruje prema naprijed i tako donosi sreću i napredak u novoj godini.

Donosimo vam jedan malo bogatiji recept za punjeni odojak na bečki način. Ovo je pravi gurmanski specijalitet i kao takav bit će prava zvijezda na novogodišnjem stolu. 

Sastojci

1 odojak oko 4 kg (ili prsa odojka ako nemate mjesta za peći cijelog)

1 kg svinjske jetre

20 dg svježe slanine

2 jaja

čašica vinjaka

4 luka ljutike

3 glavice luka

1 mrkva

1 lovorov list

1 svežanj peršinovog lišća

majčina dušica

30 dg suhog kruha bez korice

1 dl ulja

sol, papar, malo maslaca

14:39
Korak 1

Napravite nadjev

Narežite jetru i slaninu na kockice i naglo ispržite. Namočite kruh s vrućim mlijekom i ocijedite. Dodajte jetru sa slaninom, sol, papar, umućena jaja, vinjak, usitnjeni lovor i majčinu dušicu, peršin. Dobro promiješajte.

14:44
Korak 2

Napunite odojka

Očišćeno, oprano i obrisano meso izvana i iznutra posolite i popaprite i napunite nadjevom. Otvor sašijte. Tankim koncem omotajte odojka, pričvrstite noge i glavu poduprite drvenim ražnjićima. Aluminijskom folijom zamotajte uši i rep. Ako punite prsa odojka, zarolajte i kuhinjskim konopcem zavežite.

14:46
Korak 3

Stavite u pećnicu

Namažite ga uljem i stavite u pećnicu zagrijanu na 230 stupnjeva. Nakon pola sata smanjite na 200. Pecite oko dva sata podlijevajući s malo vode i prelijevajući vlastitim sokom.

14:48
Korak 4

Dodajte povrće

Nakon sat i pol pečenja dodajte narezani luk, ljutiku i mrkvu. Izvadite ga, umaku dodajte malo maslaca i prokuhajte. Procijedite umak. Poslužite uz pečeni krumpir.