Carbonara je među jelima s kratkim popisom sastojaka - i podjednako kratkim i jednostavnim postupkom pripreme. Međutim, ovo jelo ne trpi pogreške. Donosimo popis osnovnih pravila za pripremu ukusne, kremaste carbonare.
1. Jaja moraju biti sobne temperature
Ako ne želite da umak bude grudast, jaja obavezno izvadite iz hladnjaka i pusti da odstoje na sobnoj temperaturi. To je prvi korak prema kremastoj carbonari.
2. Uložite snagu u miješanje
Žumanjci su zvijezda carbonare pa nemojte dopustiti da vas zezne ova mala količina bjelanjka. Snažno ih izradite mutilicom kako bi se sjedinili - i nemojte odustati dok smjesa ne bude glatka. U suprotnom ni krajnji rezultat neće biti zadovoljavajuć.
3. Maknite s vatre na vrijeme
Ovo je korak u kojem ljudi najčešće griješe. Ne bi trebalo miješati tjesteninu i umak iznad vatre jer ćete ih prekuhati; bit će neugodno ljepljivi i grudasti. Ne samo da trebate ugasiti vatru, već tavu trebate fizički maknuti s vrućeg štednjaka.
4. Pripazite pri ulijevanju jaja
Posudu maknite s vatre i tek tada, postepeno, dodaj jaja. Nemojte uzimati pauzu jer će se tjestenina i posuda ohladiti i neće biti dovoljno topline za obradu jaja. Kako bi sve prošlo bez problema, i bez pokidanih špageta, poslužite se hvataljkom. Pažljivo miješajte i potrudite se da umak bude ravnomjerno raspoređen.
A kako je špagete carbonara pripremao prije nekoliko godina preminuli majstor talijanske gastronomije Antonio Carluccio, pogledajte u nastavku!
Pasta carbonara - originalan recept
Sastojci:
220 g špageta
25 g pancete (talijanske slanine) narezane na male kockice
2 žlice maslinovog ulja
2 jaja
50 g parmezana (ili odležanog pecorina), svježe naribanog
svježe mljeveni crni papar
Postupak:
Skuhajte tjesteninu u kipućoj slanoj vodi, prema uputama na pakiranju, da bude al dente. U međuvremenu zagrijte ulje u tavi i pržite pancetu nekoliko minuta, dok komadići ne postanu hrskavi.
U velikoj zdjeli lagano umutite jaja s naribanim sirom i paprom. Kada je tjestenina gotova, ocijedite ju i dodaj teju u tavu s pancetom te dobro promiješaj. Makntei ju s vatre i ostavite da se malo ohladi. Zatim dodajte smjesu jaja i sira. Sve dobro promiješajte i odmah poslužite. Postupak pogledajte u nastavku:
izvor: gastro.24sata.hr
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice