Riba je jedna od najzdravijih namirnica i trebala bi se naći na vašem jelovniku dva ili tri puta tjedno. Prema raznim istraživanjima i anketama, Hrvati rijetko jedu ribu, mnogi gotovo nikad, jednim razlogom i jer je skupa i nedostupna, a mnogi nemaju tu naviku. 

Iako je svježa riba najbolji izbor, ribe iz konzerve također donose dobrobiti za zdravlje, a prvenstveno sardine zbog visokog sadržaja omega-3 masnih kiselina, proteina, vitamina B12 i selena. Riba u konzervi sadrži i visoku razinu kalcija.

Na YouTube kanalu Alle Rezepte pronašli smo recept za složenac s krumpirom i sardinama iz konzerve. Ovo jelo je jako ukusno i zasitno, a jednostavno i brzo se priprema. 

Ako kod kuće imate krumpir, jogurt, jaja i konzervu sardine, tune ili neke druge ribe, ovo jelo je odlična ideja za lagani ručak ili večeru.

Sastojci

5 krumpira
2 jaja
4 žlice jogurta
1 žlica parmezana
100 ml vode
2 žlice maslinovog ulja
1/2 luka
maslac
300 g cherry rajčica
1 žlica koncentrata od rajčice
2 konzerve sardina

Recept za složenac s krumpirom i sardinama

9:47
Korak 1

Skuhajte krumpir

Krumpir narežite na sitne komade i stavite ga kuhati. 

9:49
Korak 2

Umutite nadjev

Umutite jaja i jogurt, posolite i popaprite, zatim dodajte vodu, maslinovo ulje, parmezan i sjedinite. 

9:50
Korak 3

Popržite

Na maslacu popržite luk narezan na kolutove pa dodajte cherry rajčice narezane na pola. 

9:50
Korak 4

Pirjajte

Zatim ulijte kocentrat od rajčice i pržite. Pred kraj dodajte sardine koje ste nasjeckali i propasirali. Pospite bosiljkom i promiješajte. Začinite solju i paprom, pa promiješajte. Pirjajte dok ne omekša. 

9:50
Korak 5

Složite u tepsiju

U tepsiju stavite tri kockice maslaca, pa rasporedite kuhani krumpir koji ste procijedili. Na to stavite povrće i sardine pa prelijte preljevom od jogurta i jaja. 

9:51
Korak 6

Pecite

Malo promiješajte, pecite u pećnici na 190°C oko 20 minuta.

U videu pogledajte postupak pripreme: