Gratinirani krumpir iz pećnice odličan je prilog jelima, a savršenu koricu dat će mu kombinacija vrhnja, krem umaka ili mlijeka. Ako ga malo podebljate suhim mesom i kiselim kupusom kao u ovom receptu, dobit ćete savršen samostalan obrok. 

Sastojci

1 kg manjih krumpira
sol
1 veći luk
80 g masti
100 g kiselog kupusa
300 g dimljene svinjske vratine
sol
mljeveni papar
3 jaja
100 g tvrdog sira

Recept za gratinirani krumpir s kiselim zeljem i suhim mesom

16:27
Korak 1

Skuhajte krumpir

Operite krumpir i skuhajte ga s korom u slanoj vodi.

16:29
Korak 2

Pirjajte

Nasjeckajte luk i pecite ga na vrućoj masti dok ne zažuti. Dodajte kiseli kupus i sol, promiješajte, dinstajte. Dodajte dimljenu svinjsku vratinu izrezanu na komade. Promiješajte, zalijte vodom ako je potrebno i dinstajte dok ne omekša.

16:29
Korak 3

Posložite sastojke

Izrežite hladne krumpire na ploške. Namastite posudu za pečenje. Posložite pola narezanih krumpira u zdjelu za pečenje, zasolite i popaprite. Prekrijte slojem kiselog kupusa i mesom pa na to posložite ostatak krumpira. Po želji još malo poslolite i popaprite.

16:30
Korak 4

Pecite

Stavite posudu za pečenje u vruću pećnicu i pecite na 180 stupnjeva oko 15 minuta.

16:30
Korak 5

Umutite

Istucite jaja i prelijte ih preko krumpira te sve pospite ribanim sirom. 

16:30
Korak 6

Zapecite

Vratite zdjelu natrag u pećnicu i pecite još cca 10 minuta dok se sir ne otopi.