Jedno od najomiljenih brzih i zasitnih jela koja se često pripremaju za ručak tijekom radnog tjedna je musaka. U našim krajevima se tradicionalno priprema s krumpirom i mljevenim mesom, ali postoje razne povrtne verzije, primjerice s tikvicama, do je tradicionalna grčka musaka s patlidžanom.
S portala StvarUkusa donosimo recept za musaku s krumpirom i brokulom koja je dobar način da uvedete ovo zdravo povrće u svoju prehranu.
Sastojci
1 brokula
500 g krumpira
40 g parmezana
55 g maslaca
50 g brašna
500 ml mlijeka
1/2 žličicae muskatnog oraščića
mozarella ili neki tvrdi sir
Recept za musaku s brokulom
Blanširajte
Brokulu narežite na cvjetove i kratko blanširajte u vreloj vodi.
Kuhajte
Krumpir narežite i kuhajte 10-15 minuta.
Pržite
Otopite maslac pa dodajte brašno. Pržite uz stalno miješanje dok smjesa ne dobije boju.
Kuhajte
Ulijte mlijeko i cijelo vrijeme miješajte da se sastojci dobro sjedine. Posolite, popaprite i pospite muškatnim oraščićem. Kuhajte dok se umak lagano ne zgusne uz stalno miješanje. Maknite sa štednjaka i dodajte parmezan pa promiješajte.
Složite
Tepsiju nauljite i na dno stavite papriku. Nauljite i rubove. Ulijte bešamel da prekrije dno pa posložite krompir. Ponovno prekrijte bešamelom, pospite naribanom mozzarellom ili tvrdim sirom. Posložite brokulu i opet prelijte umakom pa pospite sirom. Zatim posložite krumpir, prelijte umakom i pospite sirom. Zatim posložite brokulu i opet prelijte bešamelom i pospite sirom.
Pecite
Musaku pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 35 minuta.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice