Jedno od najomiljenih brzih i zasitnih jela koja se često pripremaju za ručak tijekom radnog tjedna je musaka. U našim krajevima se tradicionalno priprema s krumpirom i mljevenim mesom, ali postoje razne povrtne verzije, primjerice s tikvicama, do je tradicionalna grčka musaka s patlidžanom.

S portala StvarUkusa donosimo recept za musaku s krumpirom i brokulom koja je dobar način da uvedete ovo zdravo povrće u svoju prehranu.

Sastojci

1 brokula
500 g krumpira
40 g parmezana
55 g maslaca
50 g brašna
500 ml mlijeka
1/2 žličicae muskatnog oraščića
mozarella ili neki tvrdi sir

Recept za musaku s brokulom

10:27
Korak 1

Blanširajte

Brokulu narežite na cvjetove i kratko blanširajte u vreloj vodi. 

10:45
Korak 2

Kuhajte

Krumpir narežite i kuhajte 10-15 minuta.

10:46
Korak 3

Pržite

Otopite maslac pa dodajte brašno. Pržite uz stalno miješanje dok smjesa ne dobije boju.

10:46
Korak 4

Kuhajte

Ulijte mlijeko i cijelo vrijeme miješajte da se sastojci dobro sjedine. Posolite, popaprite i pospite muškatnim oraščićem. Kuhajte dok se umak lagano ne zgusne uz stalno miješanje. Maknite sa štednjaka i dodajte parmezan pa promiješajte.

Recept za najsočniju musaku s brokulom
Shutterstock 

10:47
Korak 5

Složite

Tepsiju nauljite i na dno stavite papriku. Nauljite i rubove. Ulijte bešamel da prekrije dno pa posložite krompir. Ponovno prekrijte bešamelom, pospite naribanom mozzarellom ili tvrdim sirom. Posložite brokulu i opet prelijte umakom pa pospite sirom. Zatim posložite krumpir, prelijte umakom i pospite sirom. Zatim posložite brokulu i opet prelijte bešamelom i pospite sirom.

10:47
Korak 6

Pecite

Musaku pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 35 minuta.