Mnogi ne mogu zamisliti nedjeljni ručak bez pečenke, bilo pečene peradi ili nekog drugog mesa, a za ovu fašničku nedjelju predlažemo da pripremite svinjsko pečenje s krumpirima iz pećnice.

Sastojci

  • 2,5 kg svinjskog mesa
  • 1,5 kg krumpira
  • sol, papar, kumin, mljevena crvena slatka paprika
  • maslinovo ulje
  • 500 ml tople vode

Recept za svinjsko pečenje s krumpirom

10:23
Korak 1

Marinirajte

Svinjetinu dobro posolite i popaprite s obje strane pa nauljite. Zatim pospite kuminom i slatkom paprikom. Zamotajte u prozirnu, zatim aluminijsku foliju i ostavite da se marinira u hladnjaku, najbolje preko noći.

10:40
Korak 2

Pecite meso

Izvadite meso iz hladnjaka i ostavite ga na sobnoj temperaturi 2 sata. U tepsiju stavite rešetku pa preko nje stavite meso koje ste skinuli s folije. Zalijte vrućom vodom pazeći da ne isperete začine. Voda ne smije dodirivati ​​meso pa ako vidite da je ima dovoljno prestanite ulijevati. Pokrijte prozirnom folijom i pecite u zagrijanoj pećnici na 200°C pola sata, zatim smanjite temperaturu na 170° i pecite još 90 minuta. Povremeno provjerite trebate li zalijevati.

10:42
Korak 3

Začinite krumpir

Krumpir ogulite i ostavite u vodi. Prije nego što ga dodate u tavu, prepolovite ga i zatim procijedite. Zatim posolite, pospite kimom i slatkom paprikom i prelijte s 2 žlice ulja. Dobro promiješajte i ostavite da odstoji oko 20 minuta.

10:44
Korak 4

Dodajte krumpir

Pored mesa posložite krompir, a višak marinade prelijte preko mesa. Dodajte još malo vode. Pažljivo ulijte vodu da ne skinete začine s krumpira i mesa.

10:46
Korak 5

Pecite s krumpirom

Pokrijte prozirnom folijom i vratite u pećnicu na još sat i pol. Zadnjih 30 minuta pečenja potrebno je skinuti foliju i povećati temperaturu na 220°C. Prije toga meso prelijte tekućinom iz posude.

10:47
Korak 6

Odstavite da odstoji

izvadite ih iz pećnice i prelijte s još malo tekućine s dna tepsije. Ponovno prekrijte aluminijskom folijom i ostavite meso da odstoji oko 20 minuta.

Postupak pogledajte u videu: