Mnogi ne mogu zamisliti nedjeljni ručak bez pečenke, bilo pečene peradi ili nekog drugog mesa, a za ovu fašničku nedjelju predlažemo da pripremite svinjsko pečenje s krumpirima iz pećnice.
Sastojci
- 2,5 kg svinjskog mesa
- 1,5 kg krumpira
- sol, papar, kumin, mljevena crvena slatka paprika
- maslinovo ulje
- 500 ml tople vode
Recept za svinjsko pečenje s krumpirom
Marinirajte
Svinjetinu dobro posolite i popaprite s obje strane pa nauljite. Zatim pospite kuminom i slatkom paprikom. Zamotajte u prozirnu, zatim aluminijsku foliju i ostavite da se marinira u hladnjaku, najbolje preko noći.
Pecite meso
Izvadite meso iz hladnjaka i ostavite ga na sobnoj temperaturi 2 sata. U tepsiju stavite rešetku pa preko nje stavite meso koje ste skinuli s folije. Zalijte vrućom vodom pazeći da ne isperete začine. Voda ne smije dodirivati meso pa ako vidite da je ima dovoljno prestanite ulijevati. Pokrijte prozirnom folijom i pecite u zagrijanoj pećnici na 200°C pola sata, zatim smanjite temperaturu na 170° i pecite još 90 minuta. Povremeno provjerite trebate li zalijevati.
Začinite krumpir
Krumpir ogulite i ostavite u vodi. Prije nego što ga dodate u tavu, prepolovite ga i zatim procijedite. Zatim posolite, pospite kimom i slatkom paprikom i prelijte s 2 žlice ulja. Dobro promiješajte i ostavite da odstoji oko 20 minuta.
Dodajte krumpir
Pored mesa posložite krompir, a višak marinade prelijte preko mesa. Dodajte još malo vode. Pažljivo ulijte vodu da ne skinete začine s krumpira i mesa.
Pecite s krumpirom
Pokrijte prozirnom folijom i vratite u pećnicu na još sat i pol. Zadnjih 30 minuta pečenja potrebno je skinuti foliju i povećati temperaturu na 220°C. Prije toga meso prelijte tekućinom iz posude.
Odstavite da odstoji
izvadite ih iz pećnice i prelijte s još malo tekućine s dna tepsije. Ponovno prekrijte aluminijskom folijom i ostavite meso da odstoji oko 20 minuta.
Postupak pogledajte u videu:
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice