Chef Jack Ovens na svom YouTube kanalu otkrio je recept za odličnu pečenu junetinu iz pećnice u korici od aromatičnog maslaca i umaku od crnog vina, luka i češnjaka.

Sastojci

  • 1,5-2 kg juneće lopatice
  • 200 g maslaca
  • 3 češnja češnjaka
  • 10 g ružmarina
  • 1 žličica nasjeckanog svježeg timijana
  • 2 luka
  • 1 mrkva
  • 2 štapića celera

Za umak:

  • 125 g masti
  • 320 ml temeljca
  • 1 šalica crnog vina
  • 1,5 žličica kukuruznog brašna

Recept za junetinu iz pećnice

10:54
Korak 1

Izmiksajte

Izmiksajte 150 ml maslaca te dodajte sitno sjeckan ružmarin i majčinu dušicu, posolite i popaprite te promiješajte.

Postupak pogledajte u videu:

10:56
Korak 2

Marinirajte

Meso dobro posolite i popaprite, i premažite aromatičnim maslacem. 

10:57
Korak 3

Stavite u tepsiju

Stavite meso u tepsiju i oko njega rasporedite krupno nasjeckani luk, mrkvu i cijele režnjeve češnjaka.

10:58
Korak 4

Pecite

Stavite meso u pećnicu i pecite na 250°C oko 20 minuta, zatim smanjite temperaturu na 160°C i nastavite peći. Vrijeme ovisi o tome volite li junetinu, srednje ili jako pečenu.

10:58
Korak 5

Ostavite da odstoji

Izvadite meso i prekrijte aluminijskom folijom te ostavite da odstoji 30 minuta.

10:59
Korak 6

Napravite umak

U tavu ulijte juhu, crno vino, mast i brašno. Dobro izmiješajte, pa kuhajte dok se umak ne zgusne. Zatim procijedite i prelijte preko mesa.