Šunka u kruhu nezaobilazan je klasik na blagdanskom uskrsnom stolu, ali ne usude se svi pripremati ovo jelo. Donosimo recept i savjete kako zamijesiti tijesto te ispeći savršenu šunku.
Ovaj blagdanski klasik poslužuje se za doručak na Uskrs, ali se može jesti tijekom cijelog dana, uz tvrdo kuhana jaja, mladi luk, rotkvice i hren te francusku salatu.
Sastojci
- 1,5 kg kuhane šunke
- 600 g glatkog brašna
- 1 pakiranje suhog kvasca (7 g)
- 1,5 puna žličica soli
- 1 žlica šećera
- 400 ml toplog mlijeka
- 150 ml ulja
- 1 jaje (M)
Kako ispeći šunku u kruhu
Aktivirajte kvasac
U većoj posudi pomiješajte glatko brašno, suhi kvasac, sol i šećer. Dodajte malo toplog mlijeko i samo lagano promiješajte pa ostavite desetak minuta da se kvasac aktivira.
Zamijesite tijesto
Dodajte ostatak mlijeka te ulje i umijesite tijesto. Kako bi tijesto bilo meko i glatko, potrebno ga je mijesiti najmanje deset minuta.
Ostavite da naraste
Pobrašnite tijesto sa svih strana i ostavite na toplom dok se ne udvostruči, otprilike sat vremena.
Namažite šunku
Ohlađenu i osušenu šunku dobro namažite, sa svih strana, razmućenim jajetom.
Zagrijte pećnicu
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Pripremite kalup koji je tek nešto veći od šunke kako kruh tijekom pečenja ni bi izgubio oblik.
Omotajte
Dignuto tijesto prebacite na pobrašnjenu podlogu i razvaljajte ga u pravokutnik debljine dva centimetra. Na sredinu tijesta stavite šunku pa ju čvrsto omotajte tijestom. Kako bi se tijesto što bolje zalijepilo, rubove možete lagano premazati vodom.
Premažite
Šunku u kruhu prebacite u pripremljeni kalup. Pripazite da spojeni dijelovi tijesta budu okrenuti prema dolje, kako se tijekom pečenja tijesto ne bi razdvojilo. Tijesto lagano izbodite vilicom i premažite ostatkom razmućenog jaja.
Pecite
Pecite u pećnici otprilike 20 minuta, izvadite kruh i prekrijte aluminijskom folijom pa pecite još 35 minuta. Pred sam kraj pečenja maknite foliju pa još kratko pecite otkriveno kako bi kruh poprimio lijepu zlatnu boju.
Ohladite
Pečeni kruh omotajte u čistu kuhinjsku krpu i pričekajte da se ohladi.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice