Baza rizi bizija su riža i grašak, a poseban dodatak su bijelo vino i parmezan. Dakle, ovo je bogatija i kremastija varijanta s dozom nostalgije.

Možete upotrijebiti svježi grašak te ga kuhati usporedno s rižom, ali poslužit će i onaj iz konzerve.

Sastojci:

1.5 l pilećeg temeljca

400 g arborio riže

1 glavica luka

1 češanj češnjaka

1 mrkva

maslinovo ulje

100 g naribanog parmezana

60 g maslaca

100 ml bijelog vina

200 g svježeg graška

sol

papar

Priprema:

Pileći temeljac zagrijte na laganoj vatri te ga cijelo vrijeme održavajte vrućim. Luk i mrkvu narežite na kockice, a češnjak protisnite. U lonac dodajte maslinovo ulje, kad se zagrije ubacite mrkvu, češnjak i luk pa pržite miješajući. Kad lagano povrće omekani dodajte rižu, miješajte i pržite 30 sekundi.

Ulijte vino i kratko pričekajte da alkohol ispari. Postepeno dodajte temeljac, cijelo vrijeme miješajući. Kad riža upije svu tekućinu dodajte još temeljca.

Cijeli postupak bi trebao trajati otprilike 20 minuta, dok riža ne omekša. Probajte rižoto pa ga začinite soli i paprom po ukusu. Pet minuta prije kraja dodajte i grašak. Maknite lonac s vatre, pa u rižoto umiješajte maslac i naribani parmezan. Servirajte kao glavno jelo ili kao prilog, uz pohano meso.