Baza rizi bizija su riža i grašak, a poseban dodatak su bijelo vino i parmezan. Dakle, ovo je bogatija i kremastija varijanta s dozom nostalgije.
Možete upotrijebiti svježi grašak te ga kuhati usporedno s rižom, ali poslužit će i onaj iz konzerve.
Sastojci:
1.5 l pilećeg temeljca
400 g arborio riže
1 glavica luka
1 češanj češnjaka
1 mrkva
maslinovo ulje
100 g naribanog parmezana
60 g maslaca
100 ml bijelog vina
200 g svježeg graška
sol
papar
Priprema:
Pileći temeljac zagrijte na laganoj vatri te ga cijelo vrijeme održavajte vrućim. Luk i mrkvu narežite na kockice, a češnjak protisnite. U lonac dodajte maslinovo ulje, kad se zagrije ubacite mrkvu, češnjak i luk pa pržite miješajući. Kad lagano povrće omekani dodajte rižu, miješajte i pržite 30 sekundi.
Ulijte vino i kratko pričekajte da alkohol ispari. Postepeno dodajte temeljac, cijelo vrijeme miješajući. Kad riža upije svu tekućinu dodajte još temeljca.
Cijeli postupak bi trebao trajati otprilike 20 minuta, dok riža ne omekša. Probajte rižoto pa ga začinite soli i paprom po ukusu. Pet minuta prije kraja dodajte i grašak. Maknite lonac s vatre, pa u rižoto umiješajte maslac i naribani parmezan. Servirajte kao glavno jelo ili kao prilog, uz pohano meso.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice