Donosimo vam listu top 5 salata koje vam preporučamo da pripremite već za vaš idući obrok. U samo nekoliko koraka pripremite lagani ručak ili večeru koju možete ponjeti sa sobom gdje god išli.
Salata od tune i tjestenine
Sastojci:
- 500 g tjestenine
- 3 konzerve tune
- 3 žlice majoneze
- 1 žlica senfa
- 1 limenka kukuruza
- 3 stabiljke celera
- 2 mrkve
- pola mladog luka
- pola limuna
- sol i papar
Priprema:
Narežite povrće, skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju. U zdjeli sve sastojke pomiješajte. Stavite u hladnjak na 2 sata da se ohladi ili ostavite preko noći.
Grčka salata od tjestenine s piletinom
Sastojci:
Dressing:
- 1 limun
- 60 ml maslinovo ulje
- 3 češnja češnjaka
- pola žličice sušenog origana
- pola žličice soli
- svježe mljevene paprike
Salata:
- 2 pileća batka
- 225 g tjestenina
- 1 paprika
- 100 g cherry rajčice
- pola krastavca
- peršina
- feta
Priprema:
Naribajte koricu limuna, ocijedite sok iz limuna. Pripremite preljev i marinadu tako što ćete nasjeckati 2-3 režnja češnjaka i pomiješajte ih s 1/4 limunovog soka, maslinovim uljem, origanom, soli, malo svježeg papra i prstohvatom limunove korice. Umutite sastojke dok se sve ne sjedini.
Stavite pileće batke u malu vrećicu i dodajte polovicu preljeva, a ostatak sačuvajte za kasnije. Nasjeckajte još jedan režanj češnjaka i dodajte ga u vrećicu s piletinom i marinadom. Istisnite zrak i dobro batke obložite marinadom. Ostavite ih da budu u vrećici pola sata.
Dok se piletina marinira, skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju, ocijedite i pustite da se ohladi.
Zagrijte tavu na srednjoj vatri, kad se zagrije, dodajte piletinu i pecite sa svake strane dok dobro ne porumeni. Pečenu piletinu izvadite iz tave i osatvite da odstoji oko pet minuta. Kad se ohladi, piletinu nasjeckajte na manje komade veličine zalogaja.
Dok se piletina peće pripremite ostalo povrće, krastavac i papriku narežite na kockice. Prerežite rajčice na pola. Listove peršina skinite sa stabiljke i grubo nasjeckajte.
Na kraju složite salatu, skuhanu i ohlađenu tjesteninu dodajte u veliku zdjelu. Izmrvite fetu i dodajte limunove korice. Prostali preljev prelijte preko salate i pomiješajte. Poslužite odmah ili stavite u hladnjak.
Pesto pasta salata s piletinom
Sastojci:
- 60 g tjestenina
- 125 g kuhana piletina
- 30 g mozzarelle
- mini rajčice
- rikola
- 50 g grčkog jogurta
- 30 g pesta
- 10 g parmezana
- sol i papar
Priprema:
Skuhajte tjesteninu al dente prema uputama na pakiranju. Nakon kuhanja, isperite hladnom vodom i dobro ocijedite. Skuhajte piletinu. Pripremite ostale sastojke.
Sve zajedno stavite u veliku zdjelu za salatu i obilno začinite salatu od tjestenine solju i paprom. Pomiješajte jogurt i pesto i prelijte preko salate. Pospite sve parmezanom. Salatu od tjestenine možete poslužiti odmah ili je prethodno ohladiti.
Salata od šarenog graha
Sastojci:
- 550 g šarenog graha iz konzerve
- pola svježeg krastavca
- 1 mladi luk
- 30 g crnih maslina
- 1 žlica tekućine od maslina
- peršin
Dressing:
- 1 žlica maslinovog ulja
- 3 žlice octa
- sol
- papar
- origano
- 1 žličica javorovog sirupa
- 1 žlica senfa
Priprema:
Grah ocijedite, isperite i stavite u zdjelu, krastavac i luk sitno nasjeckajte na kockice. Dodajte grahu sitno nasjeckane masline i sok od maslina. Za slaganje dressing umaka uzmite manju staklenku sa svim sastojcima za dressing i protresite dobro staklenku kako bi stvorili ujednaceni dressing umak. Ubacite sve sastojke u zdjelu i prelijte sa umakom.
Kremasta krumpir salata
Sastojci:
- 1 kg krumpira
- 2-3 žlice grčkog jogurta
- 1 žličica senfa
- 100 g dimljene slanine
- 1 šaka krušnih mrvica
- maslinovo ulje
- 1/2 limuna
- 1/2 vezice peršina
- malo vlasca
- malo mente
Priprema:
U kipuću vodu stavite krumpir s korom i kuhajte dok ne omekša. Ogulite i narežite, posolite i popaprite, prelijte maslinovim uljem i sve dobro promiješajte. Zatim dodajte limunovu koricu i limunov sok i ponovno promiješajte.
Slaninu jako sitno nasjeckajte i popržite na suhoj tavi dok ne postane hrskava. Izvadite slaninu iz tave i popržite krušne mrvice. Pomiješajte nasjeckani vlasac, peršin i metvicu pa dodajte jogurt i senf te promiješajte. Preljevom prelijte krumpir salatu, promiješajte te pospite slaninom i krušnim mrvicama.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice