Pašticada je tradicionalno hrvatsko jelo goveđeg mesa u umaku od šljiva i obično se poslužuje s njokama.
Meso se najprije marinira i ispeče se cijeli komad mesa, a zatim se odresci kuhaju u gustom umaku.
Sastojci:
1 kg goveđeg buta
4 mrkve
2 glavice crnog luka
1/4 korijena celera
100 g slanine
4 češnja češnjaka
300 ml crnog vina
5-6 suhih šljiva
1 prstohvat peršina
3-4 lista lovora
svinjska mast
Priprema:
Meso dobro očistite od masnoće, ali ostavite u komadu. Zatim meso zarežite na nekoliko mjesta, a u te proreze stavite očišćene, cijele režnjeve češnjaka. Meso stavite u zdjelu pa dodajte krupno nasjeckani luk, mrkvu, celer i slaninu. Ulijte crno vino i vodu tako da je cijeli komad mesa potopljen.
Prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se marinira preko noći. Zatim izvadite meso iz posude, a marinadu sačuvajte za kasnije. U dubljoj posudi otopite mast i popržite meso. Izvadite meso iz tave, dodajte samo povrće iz marinade i pržite dok ne omekša. Zatim vratite junetinu i prelijte marinadom, pa zalijte vrućom vodom (meso treba biti pokriveno). Dodajte suhe šljive (očišćene od koštica), lovorov list, sol i papar.
Kuhajte 2 sata uz povremeno dolijevanje vode. Kad junetina potpuno omekša, izvadite je iz posude i narežite na odreske. Umak propasirajte i vratite meso u tavu. Začinite po želji i ostavite da se kuha na laganoj vatri još pola sata. Njoke skuhajte i poslužite s mesom i umakom.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice