Volite li kinesku kuhinju, morate isprobati piletinu na sečuanski.

Sastojci:

  • 500 g otkoštenog karabatka narezanog na komade veličine zalogaja
  • 50 g mljevene paprike
  • ulje za prženje
  • 1 žlica papra u zrnu
  • 15 g đumbira, oguljenog i sitno nasjeckanog
  • 4 češnja češnjaka sitno nasjeckana
  • 2 vlasca sitno nasjeckana, odvojeni bijeli i zeleni dio
  • 3 žlice neslanog prženog kikirikija
  • 2 žlice sjemenki sezama
  • ½ žlice sojinog umaka
  • ½ žličice šećera

Za marinadu:

  • ½ žličice papra
  • ½ žličice pileće juhe
  • 1 žlica crnog vina
  • 1½ žlice soja umaka
  • 2½ žlice kukuruznog brašna
  • 1 žlica kukuruznog ulja

Priprema:

Prvo pomiješajte sve sastojke za marinadu, osim kukuruznog brašna i ulja, s ¼ žličice soli u velikoj zdjeli, a zatim umiješajte komade karabataka. Pokrijte i ohladite 30 minuta. Dodajte kukuruznu krupicu i dobro promiješajte, zatim dodajte ulje i ponovno promiješajte da se sjedini. Stavite 25 g mljevene paprike u vatrostalnu zdjelu, prelijte vrućom vodom i ostavite da odstoji 10 minuta, zatim ocijedite i ostavite sa strane.

Tavu do jedne trećine napunite uljem i zagrijte na srednje jakoj vatri dok ne zavrije. Smanjite vatru na srednju i pažljivo ispustite komade karabataka. (Možda ćete to morati raditi u serijama.) Pržite 3-4 minute, zatim ocijedite na papirnatim ručnicima. Nastavite zagrijavati ulje i ponovno pržite piletinu još 1-2 minute dok ne porumeni i postane hrskava. Ocijediti na ubrus.

U tavu na srednje jakoj vatri ulijte malo ulja i pržite ostatak mljevene paprike, đumbira i češnjaka oko 2-3 minute. Dodajte piletinu, pečeni kikiriki, vlasac i pržite još 3 minute. Pospite sezamom, zatim dodajte soja umak i šećer. Dobro izmiješajte, pa poslužite.