Kiseli kupus obožavana je namirnica koja se jede od početka jeseni do kraja zime, a najpoznatije jelo na našim prostorima s ovom zdravom namirnicom je sarma. Kiseli kupus ukusan je i kao dinstan, odnosno pirjan na luku, a odličan je prilog kobasicama, mesu, a čini i važan sastojak poznatog sekeli gulaša - jela od svinjetine porijeklom iz Mađarske.
Suho meso ili buncek također je jedno od najomiljenijih jela s kiselim kupusom koje miriši na jesen i zimu.
Sastojci:
- 3 kg kiselog kupusa
- 1 kg suhog mesa
- papar u zrnu
- 3 žlice mljevene paprike
- sol po želji
- 6 žlice masti
- voda, po potrebi
- 1,5 glavica crnog luka
Priprema:
Nasjeckajte luk. U loncu otopite žlicu masti, dodajte luk i popržite ga. Dodati suho meso i podliti vodom, tako da voda prekrije polovicu mesa. Poklopite i kuhajte na srednjoj vatri 20 minuta, dok voda ne provrije, a zatim maknite s vatre.
U drugu zdjelu stavite žlicu masnoće da se otopi i dodajte kiseli kupus. Pržite ga oko pet minuta uz stalno miješanje. Dodajte dvije žlice mljevene slatke paprike i pržite još pet minuta. Dodati sve iz lonca za meso te još četiri žlice masti. Dodajte papar u zrnu i sol.
Kuhajte pola sata pa promiješajte i dodajte vodu. Kuhajte dva sata uz povremeno miješanje. Po želji pirjati još sat vremena ako želite da je jelo suho.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice