Kiseli kupus obožavana je namirnica koja se jede od početka jeseni do kraja zime, a najpoznatije jelo na našim prostorima s ovom zdravom namirnicom je sarma. Kiseli kupus ukusan je i kao dinstan, odnosno pirjan na luku, a odličan je prilog kobasicama, mesu, a čini i važan sastojak poznatog sekeli gulaša - jela od svinjetine porijeklom iz Mađarske.

Suho meso ili buncek također je jedno od najomiljenijih jela s kiselim kupusom koje miriši na jesen i zimu.

Sastojci:

  • 3 kg kiselog kupusa
  • 1 kg suhog mesa
  • papar u zrnu
  • 3 žlice mljevene paprike
  • sol po želji
  • 6 žlice masti
  • voda, po potrebi
  • 1,5 glavica crnog luka

Priprema:

Nasjeckajte luk. U loncu otopite žlicu masti, dodajte luk i popržite ga. Dodati suho meso i podliti vodom, tako da voda prekrije polovicu mesa. Poklopite i kuhajte na srednjoj vatri 20 minuta, dok voda ne provrije, a zatim maknite s vatre.

U drugu zdjelu stavite žlicu masnoće da se otopi i dodajte kiseli kupus. Pržite ga oko pet minuta uz stalno miješanje. Dodajte dvije žlice mljevene slatke paprike i pržite još pet minuta. Dodati sve iz lonca za meso te još četiri žlice masti. Dodajte papar u zrnu i sol.

Kuhajte pola sata pa promiješajte i dodajte vodu. Kuhajte dva sata uz povremeno miješanje. Po želji pirjati još sat vremena ako želite da je jelo suho.