Kremasta juha od kelja i krumpira vegetarijanska je, bez glutena te puna hranjivih sastojaka. 

Ova juha može biti i veganska, ako kravlje mlijeko zamijenite sa sojinim ili bademovim. Porcija ove juhe sadrži samo 150 kalorija, a ako vam mliječni proizvodi ne smetaju dodajte i malo grčkog jogurta za kremoznost. Tostirajte sjemenke poput bučinih i suncokretovih te ih ubacite u juhu neto prije serviranja.

Kremasta juha od kelja i krumpira

Sastojci:

1 žlica maslinovog ulja
2 češnja češnjaka
1 glavica luka
2 veća krumpira
750 ml povrtnog temeljca
250 ml mlijeka
2 šake nasjeckanog kelja
sol, papar

Priprema:

Češnjak protisnite, luk narežite na sitno, krumpir ogulite i narežite na kockice. Zagrijte ulje u loncu, pa dodajte češnjak, luk i krumpir. Pržite miješajući pet minuta. Ulijte povrtni temeljac i kuhajte 15 minuta ili dok krumpir ne omekša. Ubacite narezani kelj, dodajte sol i papar po ukusu, promiješajte pa dodajte mlijeko i kuhajte još pet minuta. Oprezno blendajte sa štapnim mikserom dok ne dobijete kremastu i glatku teksturu. Po želji dodajte žličicu grčkog jogurta i malo preprženih sjemenki i poslužite. Dobar tek!