Ljeti krem juha definitivno može poslužiti kao brz i lagan ručak ili večera. Uz malo tostiranog sourdough kruha, obrok će biti kompletan i dovoljno zasitan.

Preporučujemo jednostavnu juhu od rajčice i bosiljka, koju možete pripremiti za manje od pola sata. Sastojci u nastavku dostatni su za četiri serviranja pa, po potrebi, prilagodite količinu. Dobar tek!

Juha od rajčice i bosiljka

Sastojci:

  • 1 kg zrelih rajčica
  • 3 režnja češnjaka
  • šaka listića bosiljka
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • 500 ml povrtnog temeljca
  • 2 žlice šećera
  • 150 ml slatkog vrhnja
  • sol, papar

Priprema:

  1. Rajčice operite i narežite na manje komade.
  2. Zagrijte dublju tavicu ili veću posudu pa pržite rajčice otprilike pet minuta na laganoj, dok ne omekšaju.
  3. Dodajte nasjeckani češnjak, bosiljak, koncentrat rajčice i dvije žlice maslinovog ulja. Uz miješanje, držite na vatri još dvije minute.
  4. Ulijte temeljac, promiješajte, pa pričekajte da proključa. Smanjite vatru i kuhajte još pet minuta.
  5. Prebacite sve u blender i izblendajte u glatku juhu. Isprobajte pa posolite, popaprite i dodajte šećera po ukusu.
  6. Vratite na tavicu i kuhajte još par minuta kako bi juhu ponovno zgrijali.