U potrazi za receptima za krafne, fritule, kroštule, poderane gaće i druge hrvatske tradicionalne slastice karakteristične za pokladno i karnevalsko vrijeme, otkrivamo vam i što se priprema u raznim zemljama diljem svijeta u ovo fašničko vrijeme. Tako smo naišli na recept zabrazilske kruščiće sa sirom, predivne, a super jednostavne francuske kolačiće palmiers za koje vam treba samo dva sastojka i talijanske cannole punjene ricottom.
No ako ste ludi za krafnama i sličnim slatkim prženim tijestom, sigurno će vam se svidjeti korejske uvrnute krafne. Nisu karnevalske, ali u Koreji su popularan streefood, slično kao kineski uštipci.
Krafne na korejski način u obliku pletenica prže se u dubokom ulju i uvaljaju u šećer.
Sastojci
2+1/4 žličice suhog kvasca
1 šalica + 2 žlice šećera
1 šalica ugrijanog mlijeka
3 šalice brašna
1/4 žličice soli
2 žlice otopljenog maslaca
1 jaje
ulje za prženje
Recept za korejske krafne
Aktivirajte kvasac
Pomiješajte kvasac, 2 žlice šećera i toplo mlijeko. Promiješajte, pa ostavite 10-ak minuta da se kvasac aktivira.
Pomiješajte
U drugoj posudi pomiješajte brašno i sol, dodajte otopljeni maslac i jaje.
Zamijesite
Tijesto za krafne mijesite uz pomoć stojećeg miksera s nastavkom za kuku, na srednjoj brzini oko 8 minuta.
Oblikujte
Tijesto oblikujte u kuglu i ostavite pokriveno dok se ne udvostruči (oko 1 sat). Istisnite zrak iz tijesta, pa ga ponovno razvaljajte u kuglu i ostavite da odstoji još 45 minuta. Zatim tijesto za krafne podijelite na 16 jednakih dijelova, svaki oblikujte u manje loptice, te svaku pojedinačno zarolajte u roladu dužine oko 30 cm. Valjak treba biti tanji u sredini nego na krajevima. Po potrebi dodajte brašna na radnu površinu ako je ljepljivo. Rukama uhvatite krajeve, podignite ih i približite te nježnim pokretima uvrnite.
Ostavite da odstoje
Zatvorite krajeve, pa poredajte krofne na pleh, pokrijte ih krpom i ostavite da odstoje oko 10 minuta, zatim ih okrenite i ostavite još 10 minuta.
Pržite
Pržite ih u dubokom ulju, dok ne poprime zlatnožutu boju. Uštipke vadite šupljikavom žlicom i slažite na salvetu.
Uvaljajte
Krafne uvaljajte u šećer (1 šalica).
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice