Jedna od omiljenih namirnica na našim prostorima je grah. Kako god ga pripremali, vrlo je zasitan, a prije svega zdrav. U nastavku donosimo recept za grah s mljevenim mesom.

Sastojci:

2 svinjske masti
200 g narezane slanine
1 luk
1 zelena paprika
250 g mljevene govedine
3 režnja češnjaka
1 žličica senfa
Pola žličice mljevenog klinčića
100 ml whiskeyja
500 ml sjeckanih rajčica
1 žlica smeđeg šećera
1 žličica melase (ili meda)
1 žličica kajenskog papra
1 kg običnog graha
500 ml goveđeg ili nekog drugog temeljca

Postupak:

Grah namočite dan prije ili barem šest sati unaprijed. Na masti pirjajte slaninu, papriku i luk 10-ak minuta. Slanina mora postati hrskava, a luk i paprika moraju omekšati. Dodajte mljevenu govedinu i pirjajte na jakoj vatri dok se ne karamelizira i uhvati lijepu boju. Zatim dodajte češnjak, senf, klinčić i na kraju whiskey kako bi deglazirali dno lonca. Kada alkohol ispari dodajte rajčice, šećer, melasu i kajenski papar.

Dodajte omekšali grah, sol i papar te kuhajte često miješajući otprilike pola sata. Kada se tekućina reducira i zgusne, provjerite je li dovoljno začinjeno i poslužite.