Kraljica zimskog jelovnika, sarma, priprema se od kiselog kupusa, a svatko ima neki svoj recept i trik. Dok je za mnoge sarma jušno jelo na žlicu, drugima ne paše tekućina pa je pripremaju "na suho" ili je peku u pećnici. Isprobajte sarmu iz pećnice!

Ako ste ljubitelj slatkog kupusa, ali i sarme, isprobajte ovaj recept s YouTube kanala Kuhinja Valentina Mašković. Ona koristi cijelu glavicu slatkog kupusa i u listove zamata nadjev od mljevenog mesa i riže, poput onog za sarme, ali ih peče u pećnici kao rolade.

Sastojci

2 kg kupusa ili jedna glavica
700 g mljevenog mesa
200 g kuhane riže
2 glavice luka
2 crvene paprike
1 vezica peršina
sol
papar
suhi začin
ljuta crvena paprika
1 jaje

Recept za sarmu u obliku rolade

12:00
Korak 1

Blanširajte

Izdubite korijen kupusa i stavite glavicu u kipuću vodu da se blanšira. U vodu stavite žlicu soli i dvije žlice octa.

12:02
Korak 2

Pomiješajte

Peršin nasjeckajte i dodajte u mljeveno meso. Zatim u smjesu dodajte rižu i sitno sjeckani luk. Zatim nasjeckajte dvije crvene paprike i dodajte ih u fil, a zatim začinite po želji. Nakon toga dodati jedno jaje, da se masa poveže i sve dobro ručno izmiješati. Ako koristite masnije meso, nema potrebe dodavati ulje.

12:02
Korak 3

Očistite kupus

Kupusu odvojite listove i uklonite im dijelove korijena.

12:02
Korak 4

Narežite povrće

Narežite paprike, rajčicu i luk i stavite u tepsiju u kojoj će se peći rolada.

12:03
Korak 5

Pecite

Tepsiju obložite papirom za pečenje i aluminijskom folijom i pecite na 200 stupnjeva oko 30 minuta. Premažite razmućenim jajetom s malo ulja i vratite u pećnicu još 15 do 20 minuta da se zapeče.

Detaljni postupak pogledajte u videu: