Jela na žlicu uz krišku toplog svježeg, ili tek tostiranog kruha, predstavljaju ručak koji je teško nadmašiti. U nastavku izdvojili tri recepta, idealna za radni tjedan!

1. Zelje s grahom

Sastojci:

1 luk
500 g kiselog kupusa
300 g graha (ili konzerva)
100 g slanine, suho meso ili par kobasica
1 žličica slatke crvene paprike
lovorovi listovi
sol i papar

Priprema:

Grah skuhajte posebno. Nasjeckajte luk i pirjajte ga na ulju, dodajte sitno sjeckanu slaninu i pirjajte još nekoliko minuta te dodajte opran kiseli kupus. Dodajte vodu, crvenu papriku i lovorov list. Kuhajte pola sata pa dodajte grah i kuhajte sve zajedno još 10-15 minuta da se okusi sjedine.

zelje s grahom
Shutterstock 

2. Francuska juha od luka

Sastojci:

700 g žutog luka, razrezanog na tanke polumjesece
4 žlice maslaca
sol
¼ šalice suhog bijelog vina
2 litre goveđeg temeljca
4 klinčića
3 lovorova lista
1 žlica grubo usitnjenog crnog papra
1 svežanj svježeg timijana
½ glavice češnjaka
6 šnita baguettea, narezanih dijagonalno
¼ šalice porta (konjak može biti dobra zamjena)
2 žlice ribanog sira – ementalera, gruyerea ili comtea

Priprema:

Popržite posoljeni luk na ulju, oko 5 minuta na jakoj vatri. Smanjite vatru i dalje pirjajte luk dok ne postane jako mekan. Umiješajte bijelo vino, deglazirajte tavu i kuhajte, uz miješanje, oko 2 minute. Umiješajte temeljac i ubacite smotuljak od gaze sa začinima (klinčić, lovor, timijan, crni papar). Kuhajte na laganoj vatri oko 30 minuta uz povremeno miješanje.

Dok se juha kuha, postavite rešetku na sredinu pećnice te je zagrijte na 180 ˚C. Stavite šnite baguettea na papir za pečenje i tostirajte u pećnici oko 15 minuta, s tim da na pola pečenja okrenete kruh. Izvadite kruh iz pećnice. Juhu podijelite u šest jednakih vatrostalnih zdjelica, na vrh svake stavite po krišku baguettea. Pospite sirom. Stavite u pećnicu pod grill na
1 do 2 minute.

francuska juha od luka
Shutterstock 

3. Originalni mađarski gulaš 

Sastojci:

1.5 kg junetine (but, vrat, plećka)
700 g luka
2 mrkve
3 češnja češnjaka
lovorov list po želji
1 žlica pirea od rajčice (passata)
ulje, sol, papar, suhi začini

Priprema:

Operite meso, narežite ga na kockice i marinirajte tako što ćete ga pomiješati s uljem, soli, paprom i suhim začinima. Dobro promiješajte i ostavite u hladnjaku sat vremena ili dulje. Narežite luk i popržite ga te dodajte meso, ne trebate miješati nego samo poklopite i ostavite 10 minuta da meso i luk puste svoje sokove. Nakon 10 minuta promiješajte i ostavite da se krčka 30 minuta na srednjoj temperaturi uz povremeno miješanje.

Nakon 30 minuta dodajte mrkvu, češnjak i lovorov list. Ostavite dodatnih 30 minuta uz povremeno miješanje. Nakon tih 30 minuta vrijeme je za prvo dolijevanje vode, ali samo 400 ml. Dodajte i jednu žlicu pirea od rajčica i ostavite još 45 minuta na laganoj vatri.

Nakon 45 minuta dodajte vode po želji, ovisno o tome volite li gušće ili rjeđe jelo i začinite. Ostavite još 15 minuta ili duže i gulaš je gotov.

mađarski gulaš
Shutterstock