Variva i guste juhe jednostavna su jela koja se mogu pripremiti od malo sastojaka uz dodatak začina. Iako su kod nas najčešće kelj, cvjetača i kupus glavne zvijede variva, ponekad je dobro probati neku novu namirnicu.

Slanutak je zdrava namirnica od koje se priprema i poznati namaz humus. Odličan je izbor proteina, a pogodan je i za dijabetičare jer kontrolira razinu šećera u krvi. Kuha se jednostavno, a na YouTube kanalu UZBEK TEA HOUSE pronašli smo recept za fino začinjeno varivo od slanutka.

Univerzalan recept za varivo koje svatko može pripremiti

Sastojci

  • 250 g slanutka
  • 1 žličica šećera
  • 2 glavice luka
  • 4 češnja češnjaka
  • 1 ljuta papričica
  • 1 žličica slatke paprike
  • 1/2 žličice kurkume
  • 1 žličica mljevenog korijandera
  • 3 rajčice (ili 250 ml pasirane rajčice)
  • 1 žlica maslaca
  • 1 žličica slatke paprike

Recept za juhu od slanutka

11:28
Korak 1

Namočite

Stavite slanutak u posudu i prelijte vodom. Pospite ih šećerom i pokrijte te ostavite preko noći. Nakon toga slanutak procijedite i isperite čistom vodom.

11:30
Korak 2

Skuhajte

U lonac stavite slanutak namočen preko noći pa ga prelijte vodom. Vode treba zaliti tek toliko da prekrije slanutak. Poklopite i kuhajte dok ne omekša.

11:31
Korak 3

Popržite

Na malo ulja u tavi popržite sitno nasjeckani luk, a kada omekša dodajte nasjeckani češnjak. Promiješajte pa dodajte feferon, sol i papar, pospite slatkom paprikom, korijanderom, kurkumom.

Postupak pogledajte u videu:

11:31
Korak 4

Izblendajte

Rajčic ogulite i izblendajte.

11:32
Korak 5

Pirjajte

Ulijte u tepsiju. Sve dobro promiješajte i pirjajte dok ne bude gotovo. Pola kuhanog slanutka izblendajte, pa dodajte u tavu s lukom. Promiješajte, a zatim dodajte cijeli slanutak, kao i vodu u kojoj se kuhao. Sve dobro sjediniti. Pirjajte još 5 minuta pa pospite nasjeckanim peršinom i promiješajte. Poklopite i pirjajte još 15 minuta na laganoj vatri.

11:32
Korak 6

Otopite

Rastopite maslac i popržite slatku papriku pa prelijte preko jela s slanutkom.