Jelo popularno u Zagrebu i okolici pod nazivom ajngemahtec potječe iz austrijske kuhinje od riječi "eingemacht" što u prijevodu znači "sve u jednom". Radi se o jelu na žlicu, zapravo malo gušćoj pilećoj juhi s povrćem, ali rjeđem od variva u koju se mogu dodati noklice od griza ili pak leber knedle, odnosno jetrene okruglice.

Donosimo vam jednostavan recept za ajngemahtec ili pileći ujušak s leber knedlama idealan za ovo zimsko vrijeme. Ovo jelo liječi prehlade i viroze, a navodno i mamurluke.

Sastojci

100 g pilećih prsa

2 para pilećih krilca

4 mrkve

2 peršina

komadić korabice i celera

vezica peršinovog lišća

manja glavica cvjetače

glavica luka

100 g graška

žlica koncentrata rajčice po želji

Za leber knedle:

100 g pilećih jetrica

2 žemlje (ili drugog peciva ili starog kruha)

luk

peršinov list

prstohvat mažurana

jaje

30-40 g krušnih mrvica

malo ulja ili masti

Recept za ajngemahtec s leber knedlama

13:19
Korak 1

Propirjajte

Na malo ulja propirjajte nasjeckani luk pa dodajte na kolutiće narezanu mrkvu i korijen peršina. Nakon nekoliko minuta dodajte celer, korabu i grašak. 

13:27
Korak 2

Kuhajte

Dodajte 1,5 l vode i posolite. Dodajte pileća krila i prsa. Kada juha zakuha, smanjite vatru i poklopljeno kuhajte sat i pol. 

13:28
Korak 3

Skuhajte cvjetaču posebno

Karfiol izrezan na manje komade zasebno skuhajte u slanoj vodi. 

13:28
Korak 4

Narežite meso

Nakon sat i pol kuhanja izvadite meso, izrežite ga na manje komade i vratite u juhu zajedno s karfiolom. Prije posluživanja dodajte nasjeckani peršin.

13:29
Korak 5

Pripremite smjesu

Očišćenu jetricu nastružite zajedno s omekšanim i izgnječenim žemljama. Smjesi dodajte na ulju propirjan luk i peršin, jaje, mažuran i mrvice, posolite i popaprite. Neka smjesa malo odstoji. 

Recept za domaći ajngemahtec s jetrenim okruglicama
Shutterstock 

13:30
Korak 6

Kuhajte sve zajedno

Oblikujte kuglice i dodajte u juhu. Kuhajte poklopljeno 10-ak minuta.