Jelo popularno u Zagrebu i okolici pod nazivom ajngemahtec potječe iz austrijske kuhinje od riječi "eingemacht" što u prijevodu znači "sve u jednom". Radi se o jelu na žlicu, zapravo malo gušćoj pilećoj juhi s povrćem, ali rjeđem od variva u koju se mogu dodati noklice od griza ili pak leber knedle, odnosno jetrene okruglice.
Donosimo vam jednostavan recept za ajngemahtec ili pileći ujušak s leber knedlama idealan za ovo zimsko vrijeme. Ovo jelo liječi prehlade i viroze, a navodno i mamurluke.
Sastojci
100 g pilećih prsa
2 para pilećih krilca
4 mrkve
2 peršina
komadić korabice i celera
vezica peršinovog lišća
manja glavica cvjetače
glavica luka
100 g graška
žlica koncentrata rajčice po želji
Za leber knedle:
100 g pilećih jetrica
2 žemlje (ili drugog peciva ili starog kruha)
luk
peršinov list
prstohvat mažurana
jaje
30-40 g krušnih mrvica
malo ulja ili masti
Recept za ajngemahtec s leber knedlama
Propirjajte
Na malo ulja propirjajte nasjeckani luk pa dodajte na kolutiće narezanu mrkvu i korijen peršina. Nakon nekoliko minuta dodajte celer, korabu i grašak.
Kuhajte
Dodajte 1,5 l vode i posolite. Dodajte pileća krila i prsa. Kada juha zakuha, smanjite vatru i poklopljeno kuhajte sat i pol.
Skuhajte cvjetaču posebno
Karfiol izrezan na manje komade zasebno skuhajte u slanoj vodi.
Narežite meso
Nakon sat i pol kuhanja izvadite meso, izrežite ga na manje komade i vratite u juhu zajedno s karfiolom. Prije posluživanja dodajte nasjeckani peršin.
Pripremite smjesu
Očišćenu jetricu nastružite zajedno s omekšanim i izgnječenim žemljama. Smjesi dodajte na ulju propirjan luk i peršin, jaje, mažuran i mrvice, posolite i popaprite. Neka smjesa malo odstoji.
Kuhajte sve zajedno
Oblikujte kuglice i dodajte u juhu. Kuhajte poklopljeno 10-ak minuta.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice