Musaka je praktično i zasitno jelo koje može nahraniti cijelu obitelj, a iako se u kod nas najčešće priprema od mljevenog mesa i krumpira, postoji bezbroj verzija i recepata sa svim mogućim namirnicama. Grci je pripremaju s bešamel umakom i patlidžanom, a verzije musake bez mesa jednako su sočne i gurmanske poput one s mesom.
Brzu musaku možete pripremiti u tavi koja je gotova dvostruko brže nego iz pećnice.
Sastojci
- 1 kg krumpira
- 500 g šampinjona
- 1 luk
- 2 češnja češnjaka
- 1 crvena paprika
- 2 tikvice
- 200 ml pasirane rajčice
- 2 žličice origana
- 1 žličica bosiljka
- 2 žlice maslinovog ulja
- 500 ml jogurta
- 2 žlice brašna
Recept za musaku s povrćem
Popržite
U tavi zagrijte malo maslinovog ulja te popržite sitno nasjeckani luk. Kad omekša dodati češnjak. Zatim dodajte nasjeckanu papriku, šampinjone i tikvice te pržite dok povrće ne omekša. Posolite, popaprite, pospite origanom i bosiljkom, pa sve dobro promiješajte.
Pirjajte
Ulijte umak od rajčice i ostavite na štednjaku još 15 minuta.
Pomiješajte
Jogurt umutite s brašnom i miješajte dok ne razbijete sve grudice. Ostavite sa strane.
Narežite
Narežite krumpir na kolutiće i rasporedite ga na dno posude za pečenje.
Prelijte
Prelijte smjesom s povrćem. Na vrh posložite još jedan sloj krumpira, a zatim preostalo povrće. Na kraju poredati još jedan sloj krompira i preliti jogurtom i brašnom.
Pecite
Musaku pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko 45-50 minuta.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice