Supruga predsjednika Zorana Milanovića, Sanja Musić Milanović, liječnica je i znanstvenica te zagovara zdravu prehranu, a izgleda da predsjednik nije toliko strog što se tiče vlastite prehrane. Njegovi poznanici tvrde da Milanović voli zdravu hranu, ali se povremeno počasti dobrom pizzom. Također, voli i kvalitetne deserte, a teško odolijeva domaćim suhomesnatim proizvodima, domaćim rakijama i kvalitetnom vinu, piše Dnevno.hr.
Za doručak voli lagane obroke, a često jede jaja. Na Pantovčaku je često na meniju grah s kobasicama ili bečki odrezak te kotleti sa žara, kao i tjestenina s vrganjima.
Predsjednik jako voli i popularno jelo koje voli većina Hrvata, a to je kiseli kupus sa suhim mesom.
Kad želi jesti zdravije, jede ribu ili su mu na jelovniku razni oblici piletine pripremljene s obiljem povrća. Od deserata se voli počastiti palačinkama, a za razliku od svojih prethodnika on kada je kuhinja na Pantovčaku u pitanju nema nikakve prohtjeva, već je ondašnjim djelatnicima dao odriješene ruke pa ga oni zadovoljno znaju počastiti rezancima sa sirom, kada su oni na meniju predsjednik traži repete jer je to jedno od jela u kojima posebno uživa, piše Dnevno.hr.
A kada je kuhanje u pitanju, prema tvrdnjama njegovih prijatelja, vojnički grah jedino je jelo koje predsjednik zna pripremiti. Recept za vojnički grah donosimo vam s portala StvarUkusa, a po želji mu možete dodati meso, suho ili svježe, kobasice ili slaninu.
Recept za vojnički grah
Sastojci:
- 500g graha
- 1 luk
- 2-3 češnja češnjaka
- 1 mrkva
- 100 g masti ili ulja
- 1 žlica mljevene crvene paprike
- 1 žlica suhog začina
- 1 list lovora
- 1 suha paprika
- peršinov list
- sol, papar
Priprema:
Grah namočite u hladnu vodu, pazite da je dovoljno vode kako grah tijekom bubrenja ne bi upio svu količinu vode i ostao suh. Držite na hladnom mjestu oko sat do tri sata.
Zatim ocijedite vodu u kojoj se namakao grah, prelijte hladnom vodom i kuhajte 10-15 minuta, zatim ocijedite vodu i zalijte vrućom vodom da se natopi, dodati pola sitno nasjeckanog luka i pustite da kuha uz povremeno dolijevanje vrele vode.
Na polovicu vruće masnoće dodajte ostatak sitno nasjeckanog luka i mrkvu narezanu na sitnije kockice ili naribanu te sve zajedno pržite dok blago ne porumeni.
Kad je grah napola kuhan, dodajte mu poprženi luk i mrkvu, suhu papriku prethodno dva sata namočenu u hladnoj vodi i list lovora.
Zagrijte preostalu masnoću, dodajte brašno i pržite dok lagano ne porumeni. Kad brašno porumeni, ugasite vatru i odmah dodajte sitno nasjeckani češnjak i mljevenu papriku i sve dobro promiješajte.
Kad grah omekša, dodajte jelu, posolite i pržite s pripremljenom zaprškom, uz stalno miješanje. Kuhajte još 20-30 minuta, ugasite vatru, dodajte mljevenu papriku, sitno sjeckani peršin, probajte i po potrebi dosolite.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice