Pilav je jelo koje potječe iz Uzbekistana, gdje se priprema od nekoliko vrsta mesa, a dominantna je janjetina. No jednostavnija verzija je s piletinom i rižom. Najbolje je koristiti cijelo pile ili batke, a na YouTube kanalu Dozus Cook pronašli smo brz i jednostavan recept za pilav koji se priprema za manje od sat vremena i ne treba ga peći u pećnici.
Sastojci:
- 1,2 kg bataka
- 1 žličica slatke paprike
- 2 žlice ulja
- 1 luk
- 2 mrkve
- 200 g riže
- 400 ml vode
- 1 žličica korijandera
- 3 lista lovora
Priprema:
Batke posolite, popaprite, pospite slatkom paprikom i prelijte uljem. Dobro izmiješajte, pa pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se meso marinira pola sata do sat vremena. Zatim u tavi na malo ulja popržiti meso pa ga izvaditi i u istu tavu dodati nasjeckani luk. Kad omekša dodajte nasjeckanu mrkvu, a kad omekša dodajte rižu koju ste oprali u vodi. Posolite, popaprite, pospite korijanderom, pa dobro promiješajte. Nakon 5-10 minuta dodati lovorov list, vratiti meso, zaliti vodom i poklopiti te kuhati na laganoj temperaturi oko pola sata.
Detaljan postupak pripreme pogledajte u videu:
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice