Pirog je pečeno tijesto sa slatkim ili slanim nadjevom, a dolazi u raznim oblicima i veličinama. Postoji i manja verzija ovog jela, zove se piroška, a ona se može peći ili pržiti. Tijesto je slično onima koji se kod nas koriste za pite, tartove ili za prhke kolačiće.
U slane verzije ovog jela možete staviti krumpir, mljeveno meso, gljive, špinat. Možete probati napraviti i slatku verziju u koju najčešće ljudi stavljaju jabuke, bobičasto voće ili mak.
Danas smo za vas pripremili recept za pirog od piletine i kupusa.
Sastojci:
Za tijesto:
- 2 žlice majoneze
- 1 žličica ulja
- 1 žličica soli
- 80 ml toplog mlijeka
- 80 ml tople vode
- 1,5 žličica suhog kvasca
- 1,5 žličice šećera
- 240 g brašna
Za nadjev:
- 350 g piletine sitno narezana
- pola velikog luka
- 3 žlice maslaca
- 300 g kupusa
- 2 manje mrkve
- 2 češnja češnjaka
- 60 ml vode
- žličica ketchupa
- 1,5 žličice kiselog vrhnja
- 3 žlice mix kopra i peršina
- 1 jaje
- sezamovih sjemenki
Priprema:
U posudi umutite majonezu, ulje, sol, vodu i mlijeko. Pospite kvasac po vrhu smjese i pospite šećer preko kvasca. Zdjelu pokrite kuhinjskom krpom, ostavite 5 minuta da se kvasac aktivira i zapjeni. Postupno dodavajte brašno, miješate dok se brašno dobro ne sjedini. Ostavite tijesto da se diže na sobnoj temperaturi, pokriveno do 2 sata (dok se tijesto ne udvostruči, gotovo utrostruči).
U velikoj tavi, na srednjoj vatri kuhajte piletinu na 1 žličici ulja dok nije potpuno kuhana (oko 2-3 minute), miješajući po potrebi. Izvadite iz tave. Pirjajte luk na 1 žlici maslaca dok ne omekša, često miješajući. Dodajte 2 žlice maslaca, kupus, mrkvu, češnjak i vodu. Posolite i popaprite. Pirjajte dok kupus ne postane željena nježnost. Dodajte kečap, kiselo vrhnje, začinsko bilje i piletinu koju ste ostavili sa strane. Kuhajte još jednu minutu uz često miješanje. Maknite s vatre da se ohladi.
Na lagano pobrašnjenoj površini podijelite tijesto na 2 jednaka dijela (pokrijte drugim tijestom). Razvaljajte do oko 30 cm. Uzmite polovicu nadjeva od kupusa i stavite ga u sredinu tijesta, ravnomjerno rasporedite, ostavite mjesta oko ruba. Lagano počnite povlačiti rubove tijesta preko nadjeva u sredinu kako biste zatvorili pirog. Nastavite vrtjeti dok se kupus potpuno ne prekrije. Stisnite šavove zajedno.
Lagano preokrenite pirog. Po potrebi pirog spljoštiti da bude jednake veličine i da se nadjev ravnomjerno rasporedi. Lagano okrenite pirog i ponovite s drugim pirogom. Premažite jajima, pospite sjemenkama sezama i ostavite da se dižu 30-45 minuta. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C 18-22 minute, dok ne dobiju zlatnu boju.
Izvor: Natasha's kitchen
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice