Pred nama je vrući ljetni vikend pa smo za vas pripremili dva jednostavna prijedloga za ručak. U samo 45 minuta, spremite lagani ručak kojeg će svi obožavati, a na vama je samo da odaberete hoće li to biti njoki u kremastom umaku s piletinom ili ukusne tortilje punjene piletinom i povrćem.
Njoki s piletinom
Sastojci:
- 650 g pilećih prsa
- sol, papar
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 ljutika
- 130 g šampinjona
- 2 češnja češnjaka
- 2 žličice sušenog timijana
- 1 žličica sušenog origana
- 250 ml povrtnog temeljca
- 300 ml vrhnja za kuhanje
- Prstohvat čili pahuljica
- 500 g njoka
- 30 g naribane mozzarelle
- 60 g naribanog parmezana
- 100 g mladog špinata
Priprema:
Ljutiku narežite na kockice, a šampinjone na ploške. Piletinu narežite na deblje filete pa ih začinite soli i paprom s obje strane. U većoj tavi zagrijte jednu žlicu maslinovog ulja, dodajte piletinu i pecite pet minuta sa svake strane pa izvadite na tanjur. Dodajte preostalo maslinovo ulje, ubacite narezanu ljutiku i šampinjone te ih pirjajte pet minuta. Ubacite protisnuti češnjak i začine i kuhajte još minutu.
Ulijte povrtni temeljac i vrhnje za kuhanje, pričekajte da zakuha i začinite po ukusu s čili pahuljicama, soli i paprom. Umiješajte njoke, vratite piletinu u tavu i kuhajte na srednje jakoj vatri 10 minuta.
Izvadite piletinu na dasku za rezanje i narežite ju na prutiće. Umiješajte i sireve, dodajte špinat pa kratko kuhajte. Vratite narezanu piletinu u tavu i poslužite odmah.
Tortilja s piletinom i povrćem
Sastojci:
- 6 gotovih tortilja
- 500 g mljevenog pilećeg mesa
- 1 luk
- 2 crvene paprike
- 250 g pelata
- 1 dl bijelog vina
- 1/4 glavice crvenog kupusa
- 1 glavica ljubičastog luka
- žličica mljevene crvene paprike
- zelena salata
- 180 g kiselog vrhnja
Priprema:
Na ulju prepržite luk, dodajte crvenu papriku narezanu na kockice i mljeveno meso. Začinite i sve zajedno pirjajte nekoliko minuta. Potom podlijte vinom, dodajte još malo mlake vode i kuhajte dok meso ne omekša. Pred kraj kuhanja umiješajte i pelate te sve po potrebi još začinite. Dok se jelo kuha, kupus narežite na tanke trake, ljubičasti luk na kolutove, a zelenu salatu natrgajte na listove. Tortilje zagrijte u pećnici te na njih slažite gotovo meso, preko mesa kupus i salatu te u svaku tortilju po želji stavite još i žlicu kiselog vrhnja.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice