Janjetina s bižima klasik je dalmatinske kuhinje, priprema se poput gulaša, a uz odabrane komade janjetine najslavniji sastojak je grašak (biži).

I dok postoje brojne verzije recepata za pripremu ovog jela svima je zajedničko to što se tajna ukusno pripremljenog obroka krije u vremenu kuhanja, jer što se duže kuha i meso i grašak su mekaniji. Ako nemate svježi grašak odličan je i onaj zamrznuti, a koristite li  onaj iz konzerve dodajte ga dvadesetak minuta prije kraja kuhanja jela, u trenu kada je meso u zadnjoj fazi kuhanja.

Sastojci:

  • 800 g janjećeg buta
  • 50 g pancete
  • 150 g luka
  • 200 g svježih rajčica
  • 3 žlice ulja
  • 700 g svježega graška
  • 100 g mrkve
  • 150 g krumpira
  • 2 češnja češnjaka
  • 100 ml pasirane rajčice
  • svježi peršin

Priprema:

Janjetinu i pancetu narežite na kocke, luk nasjeckajte, a rajčicu ogulite, očistite od sjemenki i potom narežite na kocke. Janjetinu popecite na zagrijanom ulju, dodajte pancetu, luk, rajčicu i začine. Pirjajte na laganoj vatri, uz podlijevanje vodom, otprilike 35 minuta. Umiješajte grašak, mrkvu narezanu na kolutiće, krumpir narezan na kockice i protisnuti češanj češnjaka. Dodajte dovoljno vode da prekrije sadržaj lonca i nastavite kuhati dok grašak ne omekša. Na kraju umiješajte pasiranu rajčicu i peršin.