Janjetina s bižima klasik je dalmatinske kuhinje, priprema se poput gulaša, a uz odabrane komade janjetine najslavniji sastojak je grašak (biži).
I dok postoje brojne verzije recepata za pripremu ovog jela svima je zajedničko to što se tajna ukusno pripremljenog obroka krije u vremenu kuhanja, jer što se duže kuha i meso i grašak su mekaniji. Ako nemate svježi grašak odličan je i onaj zamrznuti, a koristite li onaj iz konzerve dodajte ga dvadesetak minuta prije kraja kuhanja jela, u trenu kada je meso u zadnjoj fazi kuhanja.
Sastojci:
- 800 g janjećeg buta
- 50 g pancete
- 150 g luka
- 200 g svježih rajčica
- 3 žlice ulja
- 700 g svježega graška
- 100 g mrkve
- 150 g krumpira
- 2 češnja češnjaka
- 100 ml pasirane rajčice
- svježi peršin
Priprema:
Janjetinu i pancetu narežite na kocke, luk nasjeckajte, a rajčicu ogulite, očistite od sjemenki i potom narežite na kocke. Janjetinu popecite na zagrijanom ulju, dodajte pancetu, luk, rajčicu i začine. Pirjajte na laganoj vatri, uz podlijevanje vodom, otprilike 35 minuta. Umiješajte grašak, mrkvu narezanu na kolutiće, krumpir narezan na kockice i protisnuti češanj češnjaka. Dodajte dovoljno vode da prekrije sadržaj lonca i nastavite kuhati dok grašak ne omekša. Na kraju umiješajte pasiranu rajčicu i peršin.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice