Nekada se juha nedjeljom nije mogla zamisliti bez noklica ili knedli, a kod nas su najpopularnije noklice s grizom, ali i jetrene noklice. A kako ih pripremaju Talijani, pokazao je kuhar Joe Borio na svom YouTube kanalu Cooking Italian with Joe.
Zapravo se radi o knedlama od kruha jer nekada se u Italiji, kao i kod nas, stari kruh nije bacao već iskorištavao za druga jela.
Sastojci
- 7,5 šalica pilećeg temeljca
- 1 stari kruh (baguette)
- 110 g slanine ili dimljene šunke
- 3/4 šalice mlijeka
- malo sira ili parmezana
- 1 luk
- 1 žlica maslaca
- 2 jaja
- prstohvat muškatnog oraščića
- 1 vezica peršina
Talijanski recept za noklice za juhu
Popržite
U tavi zagrijte malo ulja pa dodajte maslac. Zatim u tavu dodajte sitno nasjeckanu slaninu i luk te promiješajte. Začinite solju i paprom, pa promiješajte.
Narežite
Kruh narežite na kockice, a peršin što sitnije. U zdjelu s kruhom dodajte peršin te parmezan ili sitno naribani tvrdi sir i muškatni oraščić.
Umutite
Umutite jaja s mlijekom koje ste posolili i popaprili pa dodajte u smjesu s kruhom.
Namočite kruh
Ako su luk i špek gotovi, ugasiti štednjak, ali ostaviti tavu na štednjaku. Kad se smjesa ohladila dodajte je kruhu i dobro promiješajte te ostavite da se namače oko 15-20 minuta.
Postupak pogledajte u videu:
Ulijte temeljac
U tavu u kojoj ste pržili slaninu ulijte juhu (2 kockice pomiješajte u 7,5 šalica vruće vode).
Oblikujte
Žličicom za sladoled uzmite malo smjese. Rukama oblikujte kuglu i stavite je u vruću juhu.
Kuhajte
Kuhajte oko minutu, zatim vadite šupljikavom žlicom i stavite na ubrus. Zatim juhu procijedite i ulijte u zdjelice, pa u juhu dodajte okruglice. Pospite ribanim sirom.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice