Nekada se juha nedjeljom nije mogla zamisliti bez noklica ili knedli, a kod nas su najpopularnije noklice s grizom, ali i jetrene noklice. A kako ih pripremaju Talijani, pokazao je kuhar Joe Borio na svom YouTube kanalu Cooking Italian with Joe. 

Zapravo se radi o knedlama od kruha jer nekada se u Italiji, kao i kod nas, stari kruh nije bacao već iskorištavao za druga jela. 

Sastojci

  • 7,5 šalica pilećeg temeljca
  • 1 stari kruh (baguette)
  • 110 g slanine ili dimljene šunke
  • 3/4 šalice mlijeka
  • malo sira ili parmezana
  • 1 luk
  • 1 žlica maslaca
  • 2 jaja
  • prstohvat muškatnog oraščića
  • 1 vezica peršina

Talijanski recept za noklice za juhu

11:36
Korak 1

Popržite

U tavi zagrijte malo ulja pa dodajte maslac. Zatim u tavu dodajte sitno nasjeckanu slaninu i luk te promiješajte. Začinite solju i paprom, pa promiješajte.

11:40
Korak 2

Narežite

Kruh narežite na kockice, a peršin što sitnije. U zdjelu s kruhom dodajte peršin te parmezan ili sitno naribani tvrdi sir i muškatni oraščić.

11:40
Korak 3

Umutite

Umutite jaja s mlijekom koje ste posolili i popaprili pa dodajte u smjesu s kruhom.

11:41
Korak 4

Namočite kruh

Ako su luk i špek gotovi, ugasiti štednjak, ali ostaviti tavu na štednjaku. Kad se smjesa ohladila dodajte je kruhu i dobro promiješajte te ostavite da se namače oko 15-20 minuta.

Postupak pogledajte u videu:

11:41
Korak 5

Ulijte temeljac

U tavu u kojoj ste pržili slaninu ulijte juhu (2 kockice pomiješajte u 7,5 šalica vruće vode).

11:41
Korak 6

Oblikujte

Žličicom za sladoled uzmite malo smjese. Rukama oblikujte kuglu i stavite je u vruću juhu.

11:42
Korak 7

Kuhajte

Kuhajte oko minutu, zatim vadite šupljikavom žlicom i stavite na ubrus. Zatim juhu procijedite i ulijte u zdjelice, pa u juhu dodajte okruglice. Pospite ribanim sirom.