Postoji pet regija diljem svijeta klasificiranih kao plave zone u kojima stanovništvo navodno živi duže od prosjeka. To su grčka Ikaria, Grčka, japanska Okinawa, regija Ogliastra na talijanskom otoku Sardinija, Loma Linda u Kaliforniji te poluotok Nicoya na Kostariki.

Netflix je prošle godine objavio dokumentarac u kojem je Dan Buettner, autor najprodavanijih knjiga New York Timesa i suosnivač Blue Zones Kitchen te suradnik američkog National Geographica, putovao u svaku regiju kako bi stekao uvid u njihov stil života.

Dok je bio na Sardiniji, Buettner je saznao za juhu minestrone koju neki na otoku jedu svakodnevno. Ova bogata juha poznata je po svom bogatom okusu i obilju povrća, a recept se može modificirati i sezonskim namirnicama. Obavezno sadrži neku mahunarku te sitnu tjesteninu od durum brašna.

Donosimo vam recept za šareni minestrone, bogate guste juhe od raznolikog povrća, graha i tjestenine.

Sastojci

2 mrkve
1 stabljika celera
200 g tikvica
150 g krumpira
1 glavica luka
600 g rajčica
2 češnja češnjaka
2 žlice maslinova ulja
1 žlica koncentrata rajčice
1 l povrtnog temeljca
50 g integralne tjestenine za juhu
120 g bijelog graha iz limenke
2 žlice bijelog vinskog octa
sol, papar

Recept za šareni minestrone

10:06
Korak 1

Narežite povrće

Ogulite mrkvu te narežite na ploške. Očistite celer i tikvice, operite te narežite na ploške. Ogulite krumpir, operite i narežite na kockice. Oljuštite pa nasjeckajte luk. Ogulite rajčice, uklonite koštice i narežite na kockice. Oljuštite češnjak.

10:14
Korak 2

Pirjajte

Pirjajte luk na ulju te dodajte 1 protisnuti češanj češnjaka. Pirjajte s koncentratom rajčice i rajčicama 5 minuta. Izvadite pola mješavine rajčica.

10:15
Korak 3

Zakuhajte

Zakuhajte preostalo s temeljcem, krumpirom, mrkvom i celerom. Poklopite pa ostavite da lagano krčka oko 15 minuta.

Ova tradicionalna talijanska juha recept je za dugovječnost
Shutterstock 

10:15
Korak 4

Dodajte tjesteninu

Dodajte tikvice i tjesteninu. Kuhajte još 6-8 minuta. Protisnite te dodajte preostali češanj češnjaka.

10:15
Korak 5

Umiješajte grah

Umiješajte grah i ocat s preostalom mješavinom s rajčicama. Začinite po ukusu.