Luk, češnjak i kumin "krivci" su za pikantnost i savršena su opozicija slatkastom batatu. Vrijedi isprobati recept pa rezervirajte 45 minuta za pripremu - i oslobodite malo mjesta u hladnjaku. Naime, juhu možete pripremiti dan ranije i bez problema podgrijati kad ogladnite.
Poslužite je uz prepečeni kruh i hrskavu slaninu. Dobar tek!
Juha od pečenog batata
Sastojci:
4 batata
2 žlice maslinovog ulja
2 žlice maslaca
1 glavica luka
2 štapića celera
3 češnja češnjaka
1 žličica sušenog origana
¾ žličice mljevenog đumbira
½ žličice mljevenog kumina
½ žličice soli
½ žličice papra
700 ml pilećeg ili povrtnog temeljca
400 ml kokosovog mlijeka iz konzerve
Priprema:
Krumpir operite i prerežite na pola, pripremite lim za pečenje te ga obložite papirom za pečenje, a pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Maslinovo ulje prelijte preko batata i stavite ga u pećnicu na pola sata. U međuvremenu luk ogulite i nasjeckajte na kockice, kao i celer, a češnjak protisnite. Stavite maslac u tavu i pričekajte da se otopi, a zatim ubacite luk i celer. Pržite, miješajući pet minuta, pa dodajte i češnjak. Dodajte preostale začine i kuhajte još nekoliko minuta. Umiješajte temeljac i kokosovo mlijeko pa ostavite na laganoj vatri dok krumpir ne bude pečen.
Krumpir izvadite, pričekajte da se ohladi, a zatim ga ogulite i dobro zgnječite. Ubacite pire u tekućinu i sve dobro pomiješajte, a zatim kratko izblendajte ili izradite štapnim mikserom. Probajte i začinite sa soli i paprom po ukusu. Poslužite toplo!
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice