Od pečenih šampinjona, brie sira i timijana napravite krem juhu za pamćenje! Priprema će vam oduzeti otprilike 40 minuta, a količina je dostatna za četiri serviranja.

Uz ovu bogatu i zasitnu juhu možete poslužiti tostirani kruh, komadiće slanine ili žlicu vrhnja. Također možete ostaviti dio pečenih šampinjona sa strane i dodati ih u juhu tik prije serviranja.

Juha od gljiva i brie sira

Sastojci:

1 žlica maslinovog ulja
700 g šampinjona
2 žlice maslaca
1 glavica ljubičastog luka
2 češnja češnjaka
1 žlica sjeckanog svježeg timijana
2 žlice brašna
100 ml bijelog vina
1 l povrtnog ili pilećeg temeljca
100 g brie sira
120 ml mlijeka
sol, papar

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i pripremite lim za pečenje te ga obložite papirom za pečenje. Šampinjone narežite na četvrtine, prelijte ih maslinovim uljem i stavite na lim pa u pećnicu. Pecite dok se gljive ne počnu karamelizirati, otprilike 20 do 30 minuta. Svakako ih promiješajte jednom na polovici vremena. U međuvremenu luk očistite i narežite na polumjesece, a češnjak protisnite.

Maslac otopite u tavi na srednje jakoj vatri, pa dodajte luk i pržite sedam minuta. Ubacite češnjak i timijan pa pržite još minutu. Umiješajte brašno i pržite dok lagano ne dobije boju, ulijte vino i deglazirajte tavu. Ulijte i temeljac, dodajte pečene gljive, pričekajte da sve skupa zavrije, smanjite vatru i kuhajte deset minuta. Dodajte mlijeko ili vrhnje za kuhanje i sir narezan na kockice. Pričekajte da se sir otopi, a zatim sve ubacite u blender i izmiksajte u kremastu juhu. Probajte, začinite soli i paprom pa poslužite toplo.