Đuveč je tradicionalno jelo koje se priprema od raznog povrća u kombinaciji najčešće s rižom. Mi smo za vas pronašli recept u koji umjesto riže se dodaje ječam koji daje novu dimenziju ovom klasičnom jelu koje je obilježilo mnogo djetinjstva. Ime je dobilo prema tradicionalnoj zemljanoj posudi u kojoj se prije tradicionalno pripremalo, a podrijetlom dolazi iz Rumunjske i Bugarske

Nekada se pripremao u pećnici i s mesom, danas je popularnija verzija bez mesa, a jede se kao samostalno jelo ili prilog mesu. 

Đuveč s ječmom

Sastojci

  • 200 g ječma
  • 3 paprike
  • 1 mrkva
  • 1 tikvica
  • pola poriluka
  • 2 češnja češnjaka
  • 200 ml umaka od rajčice

Priprema

U lonac ulijte 800 ml vode, pa dodajte ječam. Poklopite i kuhajte dok ne prokuha, a zatim smanjite temperaturu i kuhajte još 45 minuta.

U tavi na malo ulja popržite nasjeckani poriluk. Kad omekša dodajte češnjak, nasjeckanu papriku i mrkvu. Pržite dok povrće ne omekša pa dodajte nasjeckane tikvice. Začinite po želji i promiješajte. U tavu s povrćem dodajte ječam i umak od rajčice, pa dobro promiješajte. Po potrebi još malo začinite i poslužite.