U zimskim mjesecima nemojte zanemariti cvjetaču, kelj, brokulu i prokulice. Povrće iz porodice kupusnjača može se pripremiti na razne načine, a najčešće ih jedemo u varivima. Cvjetača je popularna i pohana ili pržena, a najčešće se poslužuje kao prilog ili predjelo ili vegetarijansko glavno jelo.

S YouTube kanala Good morning predlažemo zapečenu kremastu cvjetaču. Cvjetaču najprije blanširajte u aromatičnoj vodi s limunom i koprom, a zatim je zapecite s bešamelom i naribanim sirom. Doznajte kako napraviti brzi bešamel od samo tri sastojka.

Sastojci

  • 1 cvjetača
  • 3 kriške limuna
  • 1 vezica kopra
  • 100 g maslaca
  • 3 žlice brašna
  • 250 ml mlijeka
  • prstohvat muškatnog oraščića
  • 200 g tvrdog sira
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 žlica majoneze
  • mješavina talijanskih začina

Recept za zapečenu cvjetaču s bešamelom i sirom

13:23
Korak 1

Blanširajte

Cvjetaču očistite i narežite na cvjetiće. Stavite u lonac, ulijte vodu, dodajte limun narezan na kolutiće i vezicu kopra. Poklopite i blanširajte oko 3 minute.

13:27
Korak 2

Otopite

U tavi otopite maslac pa dodajte brašno i promiješajte. Pržite nekoliko minuta (dok ne porumeni) pa ulijte mlijeko. Kuhajte dok se ne zgusne uz stalno miješanje. Posolite, popaprite i pospite muškatnim oraščićem. Sve dobro promiješajte.

Postupak pogledajte u videu:

13:28
Korak 3

Prelijte

Posudu obložiti papirom za pečenje, pa rasporediti procijeđenu cvjetaču. Prelijte bešamelom.

13:31
Korak 4

Pomiješajte

Pomiješajte naribani sir i majonezu. Dodajte sitno nasjeckan bijeli luk i promiješajte pa prelijte preko karfiola. Pospite talijanskim začinima.

13:31
Korak 5

Pecite

Pecite u zagrijanoj pećnici na 200°C oko 20-30 minuta.