U zimskim mjesecima nemojte zanemariti cvjetaču, kelj, brokulu i prokulice. Povrće iz porodice kupusnjača može se pripremiti na razne načine, a najčešće ih jedemo u varivima. Cvjetača je popularna i pohana ili pržena, a najčešće se poslužuje kao prilog ili predjelo ili vegetarijansko glavno jelo.
S YouTube kanala Good morning predlažemo zapečenu kremastu cvjetaču. Cvjetaču najprije blanširajte u aromatičnoj vodi s limunom i koprom, a zatim je zapecite s bešamelom i naribanim sirom. Doznajte kako napraviti brzi bešamel od samo tri sastojka.
Sastojci
- 1 cvjetača
- 3 kriške limuna
- 1 vezica kopra
- 100 g maslaca
- 3 žlice brašna
- 250 ml mlijeka
- prstohvat muškatnog oraščića
- 200 g tvrdog sira
- 2 češnja češnjaka
- 1 žlica majoneze
- mješavina talijanskih začina
Recept za zapečenu cvjetaču s bešamelom i sirom
Blanširajte
Cvjetaču očistite i narežite na cvjetiće. Stavite u lonac, ulijte vodu, dodajte limun narezan na kolutiće i vezicu kopra. Poklopite i blanširajte oko 3 minute.
Otopite
U tavi otopite maslac pa dodajte brašno i promiješajte. Pržite nekoliko minuta (dok ne porumeni) pa ulijte mlijeko. Kuhajte dok se ne zgusne uz stalno miješanje. Posolite, popaprite i pospite muškatnim oraščićem. Sve dobro promiješajte.
Postupak pogledajte u videu:
Prelijte
Posudu obložiti papirom za pečenje, pa rasporediti procijeđenu cvjetaču. Prelijte bešamelom.
Pomiješajte
Pomiješajte naribani sir i majonezu. Dodajte sitno nasjeckan bijeli luk i promiješajte pa prelijte preko karfiola. Pospite talijanskim začinima.
Pecite
Pecite u zagrijanoj pećnici na 200°C oko 20-30 minuta.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice