Dominik Livaković, vratar hrvatske nogometne reprezentacije, u gostovanju u emisiji na HRT-u priznao je da ne može bez kruha, a jede ga čak i uz tjesteninu.

S njim bi se složio i velik broj Hrvata jer kruh je oduvijek bio najvažnija namirnica u kućanstvima, a ova se hrana poštuje od davnih vremena. No jednako tako, kad paze na liniju većina ljudi prvo izbaci kruh. 

Nekada je svako kućanstvo peklo domaći kruh, a iako se to u modernim vremenima smanjilo, posljednjih godina se ipak vraćamo toj staroj tradiciji.

Domaće tijesto i domaći kruh je i najzdraviji, a danas postoji pregršt recepata za različite vrste kruha, peciva, pogača, lepinja i sličnih proizvoda koji su se u prošlosti pekli u peći, a danas u pećnici, a postoje i recepti za lepinju i pogaču iz tave.

Želite li ispeći domaći kruh, potražite naše recepte.

Najlakši recept za domaći kruh

Recept za kruh od samo 4 sastojaka

Domaći kruh s jogurtom za početnike

kruh.jpeg
Pixaby/manfredrichter 

Greške koje radite kod pripreme domaćeg kruha

Boja i sjaj

Korica kruha trebala bi biti relativno tamna. Ipak, pažljivo ga pecite dok ne poprimi lijepu boju mahagonija koja obećava fantastičan okus. Dobro pečen kruh ima neobičan crveni sjaj na kori. To je pokazatelj da je fermentacija uspjela.

Sredina kruha

Ovaj dio domaćeg kruha treba biti mekan, a ovisno o kruhu koji mijesite postoje određene varijacije u veličini rupica, strukturi i boji. Bez obzira na vrstu kruha, najbolji način da procijenite je li kruh dobro pečen je da prerežete štrucu na pola i zatim pogledate u sredinu. Ako sredina izgleda čvrsto (više kao sendvič iz trgovine), vjerojatno ste upotrijebili više kvasca nego što je potrebno ili meda, ako ste ga koristili kao zaslađivač. A može se dogoditi i da ste pregrubo mijesili tijesto.

Ravnomjerno raspoređeni dodaci

Ako u kruh stavljate razne orašaste plodove ili sjemenke, pokušajte ih ravnomjerno rasporediti po tijestu, pazite na njih dok oblikujete štrucu.

Zapisujte

Vodite bilješke o svom kruhu. Iako se na prvu čini da ćemo se sigurno sjetiti svih bitnih činjenica koje smo zapazili tijekom pečenja kruha, neće škoditi zapisati svoja zapažanja. Na taj ćete način, osim recepta, mlađim generacijama ostaviti i nekoliko vrijednih kulinarskih trikova koji vaš kruh čine pravim pekarskim specijalitetom.