Gulaš se obično priprema od junetine, ali često se koristi i svinjetina ili jednostavniji i jeftiniji gulaš s kobasicama ili pak gljivama. Čuveno francusko jelo "boeuf bourguignon" je gulaš od junetine s gljivama. 

Donosimo recept za gulaš od junetine na burgundski način.

Sastojci:

  • 1 kg junećeg mesa (plećka ili but)
  • 200 g šampinjona
  • 150 g dimljene slanine
  • 1 veća glavica i 150 grama luka
  • 2 mrkve
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 žlice brašna
  • 5 dl crnog vina
  • 3 dl goveđe juhe
  • 1 list lovora
  • 2 grančice majčine dušice
  • sol i papar po želji
  • maslinovo ulje za prženje
Recept za junetinu na burgundski način
Shutterstock 

Priprema:

Na srednje jakoj vatri popržite nasjeckanu slaninu dok ne postane hrskava. Izvadite ga i ostavite sa strane. U istom loncu prepržite goveđe kocke sa svih strana dok ne porumene. Izvadite meso i ostavite sa strane.

U lonac dodajte nasjeckani luk i mrkvu i pržite dok ne omekšaju, oko 5-7 minuta. Dodajte sitno nasjeckani češnjak i pržite još minutu. U lonac s povrćem vratite meso i slaninu. Meso pospite brašnom i promiješajte da se dobro sjedini. Zatim polako ulijevajte crno vino, miješajući da se sjedini.

Dodajte goveđi temeljac, lovorov list, majčinu dušicu, sol i papar. Poklopite lonac i pustite da se lagano kuha na laganoj vatri oko 2 do 3 sata. U međuvremenu na maslinovom ulju u tavi popržite gljive i ostatak nasjeckanog luka. Dodajte ih u lonac s mesom pred kraj kuhanja, 30-ak minuta prije nego je gotovo. Kad je jelo gotovo, izvadite lovorov list i majčinu dušicu.