Fašnik je posljednji dan poklada jer u srijedu je Pepelnica ili Čista srijeda kojom počinje korizma. Na ovaj dan u Francuskoj se obilježava Mardi Grass ili Debeli utorak, ali i u zemljama s francuskom tradicijom, primjerice američki grad New Orleans poznat je po karnevalu, a u engleskom jeziku Mardi grass prevodi se u Fat Tuesday (Debeli utorak).
U našoj zemlji tradicionalno se uživa u krafnama, dok se na Mardi Grass slavi dan palačinki. Palačinke su jedan od najomiljenijih brzih zalogaja, a mogu se jesti slatke ili slane, punjene, pohane ili zapečene. Iako se klasično pripremaju u tavi, za vas smo pronašli i recept za palačinke iz pećnice.
Krafne su tradicionalna slastica za pokladno i karnevalsko vrijeme, ali su omiljene tijekom cijele godine. Mogu se puniti nadjevima po želji, od marmelade, čokolade, vanilije, a ukusne su i s raznim glazurama. Ljubitelje gin tonica oduševit će krafne s ovim poznatim pićem, a s ružičastom glazurom predivan su desert i za druženje s prijateljicama na Valentinovo.
Svejedno koju slasticu više volite, palačinke ili krafne, na ovaj dan možete se počastiti s obje, a mi smo vam pripremili po 7 recepata za svaku.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice